Bajgle to drożdżowe bułeczki, charakterystyczne dla kuchni żydowskiej. Od zwykłych bułek różnią się tym, że mają dziurkę, a przed pieczeniem musimy je krótko obgotować. Dzięki wcześniejszemu obgotowaniu zyskują twardą i chrupiącą skórkę a w środku są mięciutkie.
Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu. Jeśli lubicie wczesne pobudki, ciasto na bajgle możecie przygotować wieczorem. Wtedy wkładamy je do miski, przykrywamy i trzymamy przez noc w lodówce. Rano utaczamy kółeczka, dajemy im chwilę podrosnąć, wrzucamy na wrzątek, smarujemy jajem, obsypujemy nasionami i do pieca! Gwarantujemy, że podczas śniadania rozejdą się jak... ciepłe bułki.
Informacja dla tych co lubią i mogą pospać - zimne też są pyszne!
U nas zagościły już na dobre i często pieczemy je wieczorem, wykładamy na kratkę, przykrywamy lnianą ściereczką i idziemy spać.
SKŁADNIKI
CIASTO
500 g maki chlebowej - typ 750
30 g drożdży
250 ml letniej wody
2 łyżki oleju
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
DO GOTOWANIA
4 l wody
2 łyżki cukru
DODATKOWO
1 jajko
2 łyżki ziaren sezamu białego i/lub czarnego
WYKONANIE
Drożdże i miód rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy olej.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny lub do czasu podwojenia objętości ciasta. Następnie ciasto ponownie wyrabiamy przez około 10 minut. Po dokładnym wyrobieniu ciasta dzielimy ja na 12 części i z każdej robimy kulkę. W każdej kulce, na środku palcem drążymy dziurkę i kręcąc ciastem po blacie powiększamy otwór, aż powstanie "bułeczka z dziurką". Drugi sposób polega na zrobieniu dziurki jednym palcem, a potem powiększanie jej już... dwoma palcami.
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki z dziurką układamy na oprószonym mąką papierze na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut do wyrośnięcia.
W dużym garnku zagotowujemy 4 l wody z dodatkiem 2 łyżek cukru. Bajgle obgotowujemy po 3 - 4 sztuki po 1 minucie z każdej strony, następnie przenosimy z powrotem na blachę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C, bajgle smarujemy roztrzepanym jajkiem, obsypujemy ziarnami sezamu i pieczemy przez 25 - 30 minut, aż przybiorą brązowozłoty kolor.
Gotowe bajgle możemy podawać na ciepło z masłem lub na zimno, tak jak codzienne bułeczki z różnymi dodatkami.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.