Spagetti carbonara z kurczakiem

Drukuj
27.01.2020   Magda

Uwielbiam carbonarę za jej prostotę, pyszny smak i ekspresowe wykonanie. Zawsze ratuje mnie w sytuacji gdy nie mam nic na obiad, a jeść się chce tu i teraz. Dla mnie podstawa to pyszny jajeczno-śmietankowy sos, a reszta to czasem co się nawinie. Może być wege z cukinią lub jak w tym przypadku podwójnie mięsa – z boczkiem i kurczakiem. Każda odsłona carbonary jest zawsze i niezmiennie pyszna i sycąca.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 200g makaronu spaghetti
  • 200g wędzonego kurczaka – użyłam wędzonego fileta
  • 100g wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z cytryny
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki startego parmezanu i odrobinę do podania
  • łyżeczka siekanego świeżego oregano
  • łyżka drobno siekanej natki pietruszki

 

Zagotowujemy wodę na makaron, dobrze solimy. Gotujemy makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka, aby został ciepły.

 

W międzyczasie, wybijamy do miski jajka, dodajemy do nich kremówkę, skórkę otartą z cytryny, 4 łyżki parmezanu, pieprz oraz zioła – oregano i pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia i odstawiamy.

 

Boczek kroimy na małe kawałki. Kurczaka kroimy na kawałki wielkości kęsa. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na malutkiej tarce.

 

Na zimną patelnię wrzucamy boczek, stawiamy na średnim ogniu i wolno wytapiamy z niego tłuszcz, aż stanie się złocisty. Następnie, dodajemy od niego cebulę i smażymy razem, od czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli – około 4-5 minut. Do tego dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy, cały czas mieszając, aż się zagrzeje. Na sam koniec smażenia dodajemy starty czosnek i smażymy cały czas mieszając, przez minutę.

 

Na patelnię dodajemy makaron oraz wylewamy jajeczno-śmietanową mieszankę. Wyłączamy ogień pod patelnią i wszystko dokładnie mieszamy, aby cały makaron pokrył się sosem.

 

Gotowe danie od razu podajemy, możemy dodatkowo posypać je startym parmezanem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.