Składniki:
100 g jarmużu
150 g ziemniaków
150 g pieczarek
1 cebula
40 g soczewicy
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki mleka
sól, pieprz
ostry sos chili
Przygotowanie:
Cebule obrać pokroić w kostkę i wrzucić do rondla z grubym dnem, dodać posiekany czosnek i podsmażyć. Pieczarki pokroić i dodać do cebuli, podsmażyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do pieczarek, podlać 2 szklankami wody i gotować około 10 minut, dodać posiekany jarmuż (w razie potrzeby usunąć twarde nerwy), łyżeczkę sosu chili i soczewicę, gotować do miękkości ziemniaków i soczewicy. Do połowy szklanki mleka dolać do pełna wody i wlać do zupy, zagotować i doprawić do smaku.
Składniki na 2 porcje. Kaloryczność 1 porcji 228 kcal.
Węglowodany 41,4 g
Tłuszcz 1,9 g
lubię dania z jarmużem:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja jednak wolę szpinak, ale dla urozmaicenia warto zjeść i jarmuż:)
PolubieniePolubienie
Właśnie kupiłam jarmuż i postanowiłam wypróbować Twój przepis 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam:)
PolubieniePolubienie