piątek, 24 stycznia 2020

Miodownik z kajmakiem

Moje ulubione świąteczne ciasto. Tradycyjna wersja została przeze mnie wzbogacona o kajmak i biszkopty.

 





SKŁADNIKI
CIASTO:
60 dag mąki
20 dag cukru
10 dag masła
10 dag płynnego miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 proszku do pieczenia
2 jajka
11 łyżeczek mleka
KREM:
1 kostka masła
15 dag cukru pudru
1/2 l mleka
5 płaskich łyżek kaszy manny
2 łyżki cukru
zapach migdałowy
Dodatkowo:
mocna herbata do nasączenia blatów i biszkoptów,
podłużne biszkopty,
wiórki kokosowe,
powidła śliwkowe,
polewa czekoladowa
CIASTO: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek, dokładamy masło pokrojone w kostkę oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy w formie wyłożonej pergaminem (23x38cm). Każdą część pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
KREM: Mleko i cukier zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę oraz aromat.
Blaty ciasta nasączamy herbatą, pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami, przekładamy kremem każdy blat. Wierzch ciasta smarujemy kajmakiem,układamy biszkopty nasączone w herbacie. Polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz