Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Piernikowe brownie

Ciasto brownie to niekwestionowany król wielu przyjęć i pewniak wśród ciast. Nie od dziś wiadomo, że proste i łatwe wypieki wszystkim smakują. Brownie to wypiek, który zawsze się udaje. Przyprawy korzenne nadają zawsze niezwykłego charakteru każdemu wypiekowi. Połączenie smaku piernika i brownie w jednym cieście sprawia, iż to ciasto stało się hitem w moim domu. Co tu dużo mówić brownie i pierniki to ulubione wypieki mojej rodziny. Są proste, smaczne i każdy je lubi. Piernikowe brownie to doskonałe ciasto zarówno do niedzielnej kawy, jak na spotkanie z przyjaciółmi. Polecam!
Składniki:
250 g mąki pszennej
200 g czekolady deserowej
120 g cukru
100 g masła
100 ml wody
50 g cukru pudru
30 g kakao
30 g przyprawy do piernika
8 g proszku do pieczenia
3 jajka
Czekoladę łamię na kawałki. Masło rozpuszczam wraz z kakao, 100 g cukru i wodą. Dodaje połamaną czekoladę. Mieszam do momentu połączenia się składników. Studzę. Jajka ubijam na puszystą pianę wraz z 20 g cukru. Do ubitych jajek dodaje wystudzone składniki. Miksuję. Dodaję mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto przelewam do małej tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 40 - 50 minut w 180 stopniach. Studzę. Dekoruje ciasto cukrem pudrem.
brownie, ciasto czekoladowe, piernik
brownie, ciasto czekoladowe,piernik
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj