Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Bez mięsa / Without meat Deser/Dessert

Ciastko z prażonymi migdałami i orzechami włoskimi

Migdały, nie są orzechami, powszechnie się tak mówi, niektórzy nazywaj je nawet „królem orzechów”, w rzeczywistości migdały to, nasiona migdałowca i pochodzą z Bliskiego Wschodu, posiadają wiele cennych składników, takich jak, witaminy B2, witaminy E, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych i minerałów, szczególnie potasu. Jest naukowo udowodnione, że pomagają w chorobach serca i cukrzycy, pomagają łagodzić nudności i walce ze stresem, są wskazane dla osób walczących z nadwagą i idealnie nadają się do diety wegetariańskiej. Zapraszam na cholernie pyszne ciastka.


  • ? – ❌
  • ⏰ – 20 minut
  • ? – ❌

Składniki


  • 100 g prażonych migdałów
  • 100 g prażonych orzechów włoskich
  • 150 g daktyli bez pestek
  • 5-7 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 200 g czekolady ciemnej bezmlecznej
  • Odrobina soli


Przygotowanie


  • Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na ok. 10-15 minut.
  • Orzechy i migdały przy pomocy miksera, zmiksuj na małe kawałki.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Daktyle odlej z wody, pozostaw ja w razie potrzeby.
  • Włóż daktyle do miksera, wlej ekstrakt i zmiksuj.
  • Połącz ze sobą orzechy, migdały, daktyle, płatki owsiane i rozpuszczoną czekoladę.
  • Dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby użyj wody z daktyli lub dodaj płatków owsianych.
  • Uformuj ciastka i schowaj na chwilę do lodówki.
  • Gotowe.

Smacznego ??


RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

[instagram-feed]