Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Babka "Latte Macchiato"

Kawa latte macchiato to mój ulubiony rodzaj kawy. Jest łagodna i zarazem wyrazista w smaku. Nie jest przy tym słodka. Połączenie kawy z czekoladą było moją inspiracją do stworzenia tego prostego wypieku. Babka "Latte Macchiato" łączy w sobie doskonały smak ciasta czekoladowego i ciasta kawowego. Jest to deser prosty i szybki w wykonaniu. Babka "Latte Macchiato" moim zdaniem doskonale wpisuje się w okres karnawału. Niezwykły aromat i smak tego wypieku sprawia, iż to ciasto zostaje na długo zapamiętane. Nawiązując do mojej ulubionego połączenia smakowego czyli wspomnianej kawy i czekolady mogę powiedzieć, iż to ciasto jest doskonałą kompozycją smaków. Polecam!
Składniki:
400 g mąki pszennej
250 g margaryny
200 g cukru
150 g jogurtu naturalnego
100 g czekolady mlecznej
50 ml likieru kawowego
50 ml likieru czekoladowego
30 g kakao
30 g kawy rozpuszczalnej kremowej
12 g proszku do pieczenia
6 jajek
Miękką margarynę rozpuszczam. Studzę. Jajka ubijam na puszystą masę wraz z cukrem. Do masy  dodaje rozpuszczoną margarynę. Miksuję. Do masy dodaję jogurt naturalny. Miksuję. Masę dzielę na dwie połowy. Do pierwszej dodaje likier czekoladowy. Miksuję. Do drugiej dodaję likier kawowy. Miksuję. Do obu mas dodaję po 200 g mąki oraz po 6 g proszku do pieczenia. Miksuję. Do pierwszej masy dodaję kakao. Miksuję. Do drugiej dodaję kawę rozpuszczalną. Miksuję. Formę keksową smaruję masłem i obsypuję bułka tarta. Naprzemiennie wlewam obie masy do formy. Ciasto piekę około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzę. Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dekoruję nią ciasto.
ciasto czekoladowe, ciasto ucierane, ciasto
ciasto, ciasto ucierane, ciasto czekoladowe
babka, ciasto, ciasto ucierane, ciasto czkeoladowe
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj