poniedziałek, 20 stycznia 2020

Delikatna zupa warzywna z czerwoną soczewicą


Pomysł na lekką, delikatną zupę - warzywną wraz z dodatkiem brokuła, marchewki, ziemniaków i świeżego pomidora. Całość zabielona słodką śmietaną i podana z posiekanym koperkiem oraz kiełkami rzodkiewki. Aby zupa była jeszcze bardziej sycąca dodałam do niej czerwoną soczewicę. Jeżeli lubicie chrupiące dodatki to przed podaniem, zupę posypcie grzankami. W wersji dietetycznej pomińcie słodką śmietanę.  Zachęcam do przygotowania.  


Składniki na 4-6 porcji:
1,5 l wywaru warzywnego
1 mały brokuł (waga samych różyczek 250 g)
70 g czerwonej soczewicy
3 średniej wielkości ziemniaki
2 marchewki
1 cukinia
1 pomidor
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
szczypta kurkumy
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1/4 szklanki śmietany 30%


Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Z brokuła odciąć różyczki i pokroić je na mniejsze kawałki. Z cukinii odciąć końcówki i pokroić ją w nie za dużą kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Z pomidora zdjąć skórkę i pokroić go w kostkę. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. W garnku podgrzać oliwę z oliwek wraz z masłem. Dodać marchewkę. Smażyć 2-3 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać czosnek i cukinię. Całość wymieszać i smażyć ze sobą kilka minut. Wlać gorący wywar i zupę przyprawić solą, pieprzem oraz szczyptą kurkumy. Zagotować. Wsypać czerwoną soczewicę, dodać ziemniaki i pomidora. Gotować, aż do miękkości ziemniaków. Na sam koniec zupę posmakować, ewentualnie mocniej doprawić i zabielić (dodać do niej słodką śmietanę wcześniej wymieszaną z niewielką ilością gorącej zupy). Zagotować. Podawać z posiekanym koperkiem i kiełkami. 

Etapy przygotowywania zupy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz