Zupa z dyni i soczewicy z mleczkiem kokosowym
Składniki:
2 cebula
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru ( 3 cm)
2 łyżki oleju
1 łyżka czerwonej pasty curry
2 liście limonki kaffir ( można pominąć)
ok 700 g obranej dyni
2/3 szklanki czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów krojonych
1 puszka mleczka kokosowego
sok z połowy limonki
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie)
sól
natka pietruszki/kolendry do posypania
Wykonanie:
Cebule pokroić, czosnek posiekać, imbir zetrzeć.
Dynię pokroić w drobną kostkę.
W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i imbir, smażyć ok 10 minut, dodać pastę curry, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
Dodać dynię, wymieszać, zalać litrem wody, dodać liście limonki. Gotować 10 minut, dodać wypłukaną soczewicę, gotować 15 minut, dodać pomidory i mleko kokosowe, gotować kolejne 10 minut.
Zupę częściowo zmiksować, ale nie całkowicie, żeby były kawałki.
Dodać limonkę, sos sojowy, cukier, sos rybny, doprawić solą.
Podawać kolendrą/natką pietruszki.
ależ smaki! :) zapisuję, bo zimą takie zupy lubię najbardziej! :)
OdpowiedzUsuń