Sos pomidorowy z passaty – do makaronu, do gołąbków, do lazanii, nawet do pizzy, do pulpetów.

Popularna coraz bardziej u nas passata pomidorowa, która łatwo znaleźć na półkach sklepowych obok koncentratu pomidorowego czy pomidorów siekanych w puszce, to przecier pomidorowy o gładkiej konsystencji. Warto sprawdzać składy kupując passatę, najlepiej jeśli jest to produkt z samych pomidorów, bez innych zbędnych składników.

Passatę pomidorową możemy użyć do przygotowania zupy, zapiekanek czy właśnie sosów, które będą podstawą dań z makaronem albo sosem do pizzy.

Poniżej przepis na szybki sos pomidorowy, bardzo uniwersalny i smaczny.

 

 

 

PRZEPIS SOS POMIDOROWY Z PASSATY

Składniki na sos pomidorowy z passaty:
  • 1 cebula
  • 500g passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z bazylią
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 6-10 łyżek oliwy z oliwek

 

Jak zrobić sos pomidorowy z passaty:
  1. Zaczynamy od cebuli, obieramy ją, kroimy w kosteczkę.
  2. Potem rozgrzewamy garnek z grubym dnem lub patelnię.
  3. Następnie wlewamy oliwę – im więcej oliwy tym sos będzie smaczniejszy, bardziej zawiesisty i gęsty – nie bójmy się oliwy w tym przepisie!
  4. Na oliwę dodajemy cebulkę i szklimy ja nie dopuszczając do zezłocenia.
  5. Następnie do cebuli wlewamy passatę i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
  6. Potem dodajemy przyprawy: sól, pieprz, cukier, oregano, przyprawę suszone pomidory z bazylią.
  7. Całość mieszamy i gotujemy kilka minut aż sos lekko zgęstnieje.
  8. Finalnie blenderujemy całość na gładki sos.
  9. Na końcu doprawiamy do smaku.