Ziemniaki pieczone z limonką, pieprzem, kminem rzymskim i kolendrą | Mienta blog
Warzywa

Ziemniaki pieczone z limonką, pieprzem, kminem rzymskim i kolendrą

Jednym z moich celów na 2020 rok powinno być nauczenie się robienia apetycznych zdjęć ziemniakom ;) Na razie nie wychodzą mi najlepiej, za to gwarantuję Wam, że te pieczone ziemniaki są obłędnie pyszne. Podane ze śmietaną, cheddarem i awokado zdecydowanie nie należą do dietetycznych dań, ale jeśli mam zajadać się moim ulubionym comfort foodem, to kiedy jak nie w zimie? :)

ziemniaki pieczone z limonka pieprzem kminem rzymskim i kolendra 2 - Ziemniaki pieczone z limonką, pieprzem, kminem rzymskim i kolendrą

marynata:

  • 3 łyżki oliwy z pieprzem
  • sok z połowy limonki
  • skórka starta z limonki
  • spora szczypta wędzonej papryki
  • spora szczypta ostrej papryki
  • łyżeczka nasion kuminu (kminu rzymskiego)
  • łyżeczka nasion kolendry
  • łyżeczka suszonej mięty

dodatkowo:

  • 4 ziemniaki
  • pół łyżeczki soli
  • świeży tymianek
  • kwaśna śmietana
  • guacamole
  • cheddar (użyłam z pieprzem)

ziemniaki pieczone z limonka pieprzem kminem rzymskim i kolendra 1 - Ziemniaki pieczone z limonką, pieprzem, kminem rzymskim i kolendrąziemniaki pieczone z limonka pieprzem kminem rzymskim i kolendra 3 - Ziemniaki pieczone z limonką, pieprzem, kminem rzymskim i kolendrą

Obrane ziemniaki przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie.

Odcedzone zalewamy marynatą.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego i w opcji grill pieczemy około 25 minut.

Podajemy z tymiankiem, kwaśną śmietaną, guacamole i cheddarem.

Smacznego :)

ziemniaki pieczone z limonka pieprzem kminem rzymskim i kolendra 4 - Ziemniaki pieczone z limonką, pieprzem, kminem rzymskim i kolendrą

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj