środa, 15 stycznia 2020

Sernik gotowany z polewą czekoladową


Pomysł na sernik dla osób, które nie mają miksera bądź piekarnika - gotowany, przełożony herbatnikami i udekorowany polewą czekoladową. Bardzo prosty do przygotowania. Sernik świetnie smakuje podany mocno schłodzony. Jeżeli chcecie uzyskać jeszcze słodsze ciasto to gorzką czekoladę zamieńcie na mleczną. 


Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm:
około 350 g herbatników, np. pełnoziarnistych
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego (gęstego!)
1 kostka masła (200 g)
1 szklanka zwykłego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym bez cukru (1 opakowanie = 38 g)
3/4 szklanki mleka
4 jajka

polewa czekoladowa
2 tabliczki gorzkiej czekolady, np. 64% (200 g)
1/2 szklanki śmietany 30%
ewentualnie kilka łyżek mleka


W dużych garnku, na małym ogniu rozpuścić masło. Następnie wsypać cukier (zwykły i wanilinowy). Masę wymieszać i dalej gotować. Gdy cukier z masłem utworzą jednolitą masę to dodać twaróg i jajka. Wszystko dokładnie wymieszać i całość dalej gotować na małym ogniu. W międzyczasie w zimnym mleku rozpuścić proszki budyniowe. Na sam koniec dodać rozpuszczone budynie. Masę cały czas mieszać, aż do zgęstnienia budyniu. Chwilę gotować (należy CAŁY czas mieszać, ponieważ krem może się przypalić!). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć herbatniki i wylać 1/2 gorącej masy sernikowej. Czynność powtórzyć. Na samym końcu ułożyć ostatnią warstwę herbatników. W rondelku podgrzać śmietanę, a następnie dodać połamaną czekoladę. Rondelek zdjąć z ognia i składniki ze sobą wymieszać. Jeśli polewa jest zbyt gęsta to dolać kilka łyżek mleka i masę jeszcze raz przemieszać. Gorącą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Sernik wstawić do lodówki i kroić po mocnym schłodzeniu (najlepiej na drugi dzień po przygotowaniu). 

Etapy przygotowywania kremu sernikowego: rozpuszczanie masła, cukru i mieszanie masy z twarogiem

Krem  sernikowy przed dodaniem jajek i wygląd gotowej masy (będzie gęsta!) 

Składanie sernika: herbatniki, 1/2 kremu sernikowego, herbatniki, 1/2 kremu sernikowego, herbatniki i polewa czekoladowa







Pomysł STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz