Kruche rogaliki na jogurcie

Te rogaliki są przepyszne! Przyrządzenie ich zajmie Wam dosłownie chwilkę, ale uważajcie na te małe, podstępne zawijaski – ręka sama sięga po więcej 😀


Składniki:

– 100g masła
– 250g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 150g jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ekstrakt wanilii wg smaku

– szczypta soli
Nadzienie:
– 60g orzechów (u mnie migdały)
– 60g cukru (u mnie trzcinowy)

Masło roztopić i wystudzić, dodać jogurt, ekstrakt z wanilii i wymieszać dokładnie. Następnie dodać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Orzechy zmielić, wymieszać z cukrem.
Gotowe ciasto podzielić na trzy równe części. Na podsypaną mąką blacie rozwałkować ciasto na okrągły placek o średnicy około 24cm. Trzy łyżki nadzienia wyłożyć równomiernie na cały placek i delikatnie wcisnąć w ciasto. Tak przygotowany placek podzielić na osiem trójkątów. Zawinąć rogaliki zaczynając od szerszego miejsca ku cieńszej końcówce. W ten sam sposób przyrządzić resztę rogalików. Zawinięte rogaliki wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25-30 minut. Gotowe rogaliki wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Wg życzenia można posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂

Kruche rogaliki na jogurcie
Kruche rogaliki na jogurcie
Kruche rogaliki na jogurcie
Kruche rogaliki na jogurcie
Please follow and like us:

1 thought on “Kruche rogaliki na jogurcie”

  1. Pingback: Kruche rogaliki na jogurcie | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.