Peru - Korzenny ryż na mleku z wiórkami kokosowymi i pekanami (Arroz zambito)

Arroz zambito to właściwie zwyczajny ryż na mleku, ale z kilkoma dodatkami, które przeniosą nas prosto do Peru. Co takiego znajdziemy w arroz zambito, czego nie znajdziemy w ryżu na mleku? Po pierwsze przyprawy: cynamon, goździki i anyż (też nie lubimy anyżu i dodaliśmy go dosłownie na sekundę). Po drugie dodatki takie jak orzechy pekan, kokos i rodzynki.

Składniki (2 porcje):
- pół szklanki ryżu (najlepszy będzie ryż do risotto)
- 2 szklanki mleka
- 2-3 goździki
- 1 gwiazdka anyżu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 150 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka rodzynków
- kilka orzechów pekan i chipsy kokosowe (do podania)

Przygotowanie:
1) Do garnka wlewamy mleko, dodajemy przyprawy, cukier i sól. Dokładnie mieszamy. Mleko zagotowujemy.

2) Do mleka dodajemy ryż i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut (często mieszając), do czasu, aż mleko prawie całkowicie wyparuje.

3) Dodajemy mleko zagęszczone, wiórki kokosowe i rodzynki, i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 5-7 minut.

4) Serwujemy obficie posypane orzechami pekan i chipsami kokosowymi.


Komentarze