poniedziałek, 6 stycznia 2020

Pizza z mięsem mielonym

pizza z miesem mielonym pizza bologneze pizza z sosem miesnym z sosem spaghetti pizza na drozdzowym ciescie pizza na grubym ciescie

Pizza to danie, które od czasu do czasu gości w moim domu. Oczywiście jest to zawsze pizza domowa, zrobiona przeze mnie własnoręcznie. Nie żadna mrożonka z supermarketu. Aby jednak nie było nudno, to staram się wymyślać różne pizze. Tum razem zrobiłam pizzę na puszystym cieście drożdżowym, a jako dodatki zrobiłam mięso mielone w sosie pomidorowym. To trochę taka pizza a'la bolognese. Oto przepis:


Składniki na ciasto:
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
0,5szkl. mleka
1,5szkl. mąki pszennej
2 łyżki oleju


Składniki na farsz:
600-700g mięsa mielonego np. z szynki
1 łyżka ziół prowansalskich
2 cebule
4 ząbki czosnku
500ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz
olej do smażenia
ok. 150g sera żółtego


Sposób przygotowania:
Przygotowanie pizzy rozpoczęłam od zrobienia sosu mięsnego. Cebule obrałam i pokroiłam w kostkę. Zeszkliłam ją na oleju i dodałam zmielone mięso. Smażyłam razem, aż mięso straciło różowy kolor i się zarumieniło. Mieszałam przy tym od czasu do czasu. Następnie dodałam do mięsa czosnek przeciśnięty przez praskę, roztarte zioła prowansalskie i przecier pomidorowy. Wszystko wymieszałam, przyprawiłam solą i pieprzem i dusiłam razem kilkanaście minut. Gotowy sos odstawiłam do wystygnięcia. 

Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam do nich cukier, łyżkę mąki i dolałam ciepłe mleko. Wszystko dokładnie rozmieszałam tworząc zaczyn. Zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut żeby wyrósł. Do miski wsypałam resztę mąkę i sól. Dolałam olej i wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników zagniotłam elastyczne ciasto. Ciasto pozostawiłam w misce, przykryłam je ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy wyrosło rozwałkowałam je na prostokąt i przeniosłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozprowadziłam równomiernie sos mięsny. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je niecałe 15 minut w temp. 200 stopni. Następnie posypałam pizzę startym żółtym serem i wstawiłam ponownie do piekarnika. Piekłam je jeszcze ok. 3 minuty aż ser się ładnie roztopił.

Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pizze, np.: pizza z patelni bez drożdży (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-patelni-bez-drozdzy.html), pizza z patelni na drożdżowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pizza-z-patelni.html), pizza z kiełbasą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/pizza-z-kiebasa.html), pizza na spodzie z tortilli (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-spodzie-z-tortilli.html), pizza na kalafiorowym spodzie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-kalafiorowym-spodzie.html) czy pizza domowa z salami i pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/domowa-pizza-z-salami-i-pieczarkami.html), pizza XXL (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/pizza-xxl.html).


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz