piątek, 18 stycznia 2013

Tatterowiec, czyli chleb razowy na zakwasie.

Chleb razowy ze sklepu jakoś mi nie podchodzi, ale jak pomyślę, że z prawdziwym razowcem ma niewiele wspólnego to nie ma się co dziwić. Upieczony w domu chleb razowy na zakwasie to kwintesencja zdrowia, a jeśli przepis pochodzi od Tatter, to dodatkowo mamy też kwintesencję smaku. Chlebek ten jest pyszny, aromatyczny, lekki, wszystko co najlepsze zamknięte w jednym bochenku.

400 g zakwasu żytniego
150 ml wody
100 g maki pszennej razowej
300 g mąki pszennej białej
1 łyżka soli
Dodatkowo ulubione ziarna, przyprawy, u mnie: czarnuszka, ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki.

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: mokre, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Następnie gotowe ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego wyrastania na kilka godzin. Przed pieczeniem posypać płatkami górskimi.

Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 200ºC, piec 60 minut.
Spryskać kilkakrotnie wodą, gdy piekarnik będzie nagrzany.
Studzić na kratce.




1 komentarz:

  1. Dokładnie,chleb ze sklepu to nie to samo...Też uwielbiam taki na zakwasie, pełnoziarnisty. Jeżeli chciałabyś zobaczyć jak ja go robię to zapraszam do mnie. ;)

    OdpowiedzUsuń