Azerbejdżan - Słodki płow (Şirin plov)

Mamy listę potraw, które nam zasmakowały podczas wyprawy do Azerbejdżanu i nadzieję na to, że kiedyś w końcu uda nam się je przygotować w domu i podzielić przepisami. Şirin plov znalazł się zdecydowanie na samym szczycie listy. Póki co była już sałatka z czerwonej fasoli czy pomidorowa tofucznica.
Şirin plov w Baku I 

Nasz absolutny faworyt azerskiej kuchni swoją nazwę (słodki płow) bierze od dodatku kilku rodzajów suszonych owoców. W skrócie jest słodko, jest tłusto i bardzo smacznie, ale skoro jest się na wakacjach to można trochę zaszaleć...

Składniki (4 porcje):
- 250-300 g ryżu basmati
- sól
- 5-6 łyżek oleju
- szafran (opcjonalnie)
- 3 łyżki rodzynek
- 10-15 suszonych moreli
-7-10 daktyli
- kilka kasztanów (opcjonalnie)
- purée z dyni (jako propozycja dodatku, opcjonalnie)

Przygotowanie:
1) Ryż przemywamy ciepłą wodą, co spowoduje wypłukanie skrobi. Płuczemy dopóki woda nie będzie przezroczysta.

2) Ryż moczymy w misce z ciepłą wodą  i 2 łyżeczkami soli przez przynajmniej godzinę. Następnie gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez około 7-8 minut. Po tym czasie ryż odcedzamy i płuczemy.

3) Do kubka wsypujemy szafran i zalewamy około 3 łyżkami gorącej wody.

4) Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy rodzynki. Smażymy przez 2 minuty, następnie dodajemy morele, daktyle i kasztany pokrojone w ćwiartki. Podsmażymy przez kolejne 2-3 minuty na małym ogniu, często mieszając.

5) Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Ryż mieszamy z naparem z szafranu, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy z wierzchu olejem i posypujemy suszonymi owocami z patelni. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na około 30-45 minut.

6) Şirin plov możemy serwować na przykład z purée z dyni albo syrdagiem, czyli potrawą  z bakłażana.

Şirin plov w Baku II
Şirin plov w wersji domowej z azerskim winem z owocu granatu

Komentarze

Prześlij komentarz