sierpnia 12, 2019

Placki z kuskusa, cukini i płatków papryki


Co zrobić, gdy nie mamy czasu albo sił na przygotowanie od zera dobrego, zdrowego obiadu? Czasem możemy podratować się gotowcem ze sklepu, dzięki czemu zamiast stać w kuchni godzinę, obiad będziemy mogli zjeść już po kilku minutach. Problem w tym, że takie gotowe produkty zazwyczaj mają niezwykle długie składy, w których możemy znaleźć pół tablicy Mendelejewa, a to niekoniecznie jest dla nas korzystne. Dlatego gdy już sięgamy po gotowce wybierajmy te z dobrym składem.


Przykładem takiego produktu są placki z kuskusa, cukinii i płatków papryki.
Skład deklarowany przez producenta jest zachęcający:



Placuszki są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Choć same w sobie w smaku są dobre, zachęcam do tego, żeby przyprawić je według własnego upodobania – bardzo fajnie przyjmują smak przypraw i są wtedy jeszcze lepsze. Ja wolę bardziej pikantne smaki, dlatego dodałam kumin i chili.
Pamiętaj także o sosie – może być po prostu zwykły jogurt jak u mnie, ale możesz zaszaleć i podać np. z sosem czosnkowym czy paprykowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger