września 19, 2019

Ryż z krewetkami

Owoce morza stają się w Polsce coraz bardziej popularne.
Coraz częściej goszczą one na naszych stołach, już nie tylko jako swego rodzaju ciekawostka czy egzotyczne danie, ale jako normalna część posiłku, np. zamiast ryby.

Nadal jednak sporo osób boi się wprowadzić do swojego menu owoce morza, najczęściej z powodu obawy przed specyficznym, obcym smakiem.

Ja chcę Was przekonać, że owocom morza naprawdę warto dać szansę i warto próbować dań z regionów, które wciąż uznajemy za egzotyczne. Szczególnie warto zainteresować się np. kuchnią azjatycką - kuchnia niektórych regionów Japonii uznawana jest za najzdrowszą kuchnię świata sprzyjającą długowieczności.

W moim domu stosunkowo często przygotowujemy dania inspirowane kuchnią azjatycką.
Dzisiaj pokażę Wam przepis na kolację z krewetkami, którą ostatnio przygotowaliśmy.


Krewetki w kuchni

Tym z Was, którzy po raz pierwszy zdecydują się na przygotowanie owoców morza w domu, na początek polecam krewetki. Są łatwo dostępne w sklepach i stosunkowo proste w przygotowaniu.
Choć surowe krewetki może nie wyglądają zbyt apetycznie wierzcie mi, że to się zmieni po przygotowaniu 😉

Krewetki to morskie i słodkowodne skorupiaki.
Są one źródłem pełnowartościowego i łatwostrawnego białka. Mogą więc bez problemu zastąpić w posiłku mięso czy rybę.
Te morskie stworzonka są także dobrym źródłem witamin z grupy B.

Krewetki możemy traktować jako zdrową przekąskę, ale także jako element posiłku.
Możemy je smażyć, dusić, grillować i piec, a następnie dodać do zup, ryżu, makaronu czy różnego rodzaju sałatek.

Ryż z krewetkami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania ryżu z krewetkami będziesz potrzebować:
  • 20 krewetek,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • cebulę,
  • 2 jajka,
  • 50g sosu sriracha,
  • 1/4 kapusty pekińskiej,
  • czerwoną paprykę,
  • 200g ryżu jaśminowego,
  • 3 łyżki sosu ostrygowego,
  • łyżeczkę syropu z agawy,
  • opakowanie kiełków słonecznika,
  • sól, pieprz, pieprz Cayenne.

1. Do garnka wlej wodę, dodaj sól i zagotuj - do gotującej się wody wsyp ryż w proporcja 1:1,5-2 (1 porcja ryżu na 1,5-2 porcje wody) i ugotuj.
2. Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w kostkę.
3. Krewetki wymieszaj z łyżką sosu sojowego i pieprzem Cayenne.
4. Na dużej patelni rozgrzej olej, usmaż cebulę, dodaj sos sriracha, krewetki i smaż kilka minut.
5. Następnie dodaj posiekaną kapustę pekińską, paprykę i ugotowany ryż.
6. Po chwili dodaj roztrzepane jajko i mocno wymieszaj.
7. Na koniec dodaj sos ostrygowy, resztę sosu sojowego i syrop z agawy i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
8. Po przełożeniu do miseczek dodaj na wierzch porcję kiełków - złamią trochę smak i nadadzą daniu fajnej chrupkości. Ja wykorzystałam akurat kiełki słonecznika, ale jeśli lubisz inne, możesz spokojnie wykorzystać swoje ulubione - też będzie pysznie 😉


UWAGA!!! So sriracha, który dodacie do dania, jest dość pikantny - według oficjalnej skali pikantności mierzonej jednostkami SHU oscyluje na poziomie 1000 - 2500. Tyle samo mają surowe papryczki poblano. Choć pod tym względem wciąż jest trochę łagodniejszy od sosu Tabasco 😉
Zawiera za to w swoim składzie dużą ilość kapsaicyny, która wspomoże nasz metabolizm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger