października 29, 2019

Grzyby z patelni

Grzyby są dobrym źródłem witamin i składników mineralnych.
Szczególnie dużo zawierają witamin z grupy B - pewne gatunki pod względem zawartości tiaminy (witamina B1) oraz ryboflawiny (witamina B2) nie ustępują niektórym produktom zbożowym czy mięsnym.
Co do składników mineralnych, to zawierają głownie potas, fosfor i magnez.

Dla wielu osób istotna będzie zapewne informacja, że grzyby są niskokaloryczne - 100g grzybów dostarczy nam od 50 do 70kcal.

Choć jednak grzyby zawierają niewiele kalorii, a sporo niezbędnych dla nas mikroskładników, musimy pamiętać, są one produktami ciężkostrawnymi (głównie ze względu na nietrawioną przez nas chitynę, która znajduje się w ścianach komórkowych grzybów). Nie powinny więc spożywać ich dzieci do 7. roku życia, osoby starsze i ludzie z problemami gastrycznymi.
Inne osoby mogą spokojnie cieszyć się smakiem grzybów, aczkolwiek osobiście nie polecam robić tego na kolację - na obiad bez problemu możemy sobie pozwolić na grzybki, ale potem dajmy sobie trochę więcej czasu, aby nasz organizm mógł je strawić.

A więc wykorzystania świeżych leśnych grzybów ciąg dalszy

Skoro zupa grzybowa już jest, to teraz czas na drugie danie.

Świeże leśne grzyby niedużych rozmiarów idealnie nadają się do przygotowania z cebulką na patelni.



Grzyby z patelni - przepis na 4 porcje

Do przygotowania grzybów będziesz potrzebować:
  • 1 kg grzybów,
  • 3 cebule,
  • łyżkę oleju,
  • sól, pieprz, natkę pietruszki.

1. Grzyby opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w cząstki.
2. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
3. Na patelni rozgrzej olej, usmaż cebulę aż się zeszkli, dodaj grzyby i smaż około 20 minut.
4. Na koniec dopraw solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger