listopada 06, 2019

Pizza z płatkami owsianymi

Niemal wszyscy lubimy fast foody.
Hamburgery, kebaby, a przede wszystkim - pizzę.

Jednocześnie wszyscy wiemy, że fast foody do najzdrowszych posiłków niestety nie należą.

Ale na wszystko znajdzie się sposób 😃

Posiłki typu fast food przygotowane w domu mogą być zarówno pyszne, jak i zdecydowanie zdrowsze od tych dostępnych w knajpach.
Bardzo łatwo możemy odpowiednio zmodyfikować skład, aby posiłek był mniej tłusty (w tym przede wszystkim możemy ograniczyć ilość tłuszczów nasyconych), miał niższy indeks glikemiczny czy był bogatszy w niezbędne dla nas składniki, np. witaminy czy błonnik pokarmowy.

Przykładem takiej lepszej wersji fast foodu może być pizza - idealna np. gdy organizujemy urodziny dla dziecka lub zapraszamy swoich znajomych na dłuższe pogaduchy.


Pizza z płatkami owsianymi - przepis na 3 pizze o średnicy 30 cm

Do przygotowania pizzy będziesz potrzebować:
  • pół szklanki mąki żytniej razowej,
  • pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • pół szklanki płatków owsianych,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • 20g drożdży,
  • 3 łyżki oleju,
  • 500g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • czerwona papryka,
  • 2 kulki mozzarelli,
  • ketchup,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zielona bazylia.

1. Rozkrusz drożdże w miseczce lub dużym kubku, dodaj 2 łyżki mąki pszennej, cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, po czym odstaw na chwilę, aby zaczyn urósł.
2. W dużej misce połącz obie mąki i płatki owsiane, dodaj łyżeczkę soli i wymieszaj.
3. Kiedy zaczyn zacznie wychodzić z naczynia dodaj go do wcześniej wymieszanych mąk i wyrób na ciasto.
4. Podczas wyrabiania ciasta dodaj do niego 2 łyżki oleju - dzięki temu będzie ono elastyczniejsze. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste możesz dodać jeszcze trochę ciepłej wody.
5. Odstaw ciasto na godzinę, aby urosło.
6. Gdy ciasto będzie sobie rosło obierz cebule i pokrój je w piórka, a pieczarki umyj i obierz, po czym pokrój je w paski.
7. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć przygotowane cebule i pieczarki. Od razu na początku smażenia dodaj też sól, pieprz i rozmaryn.
8. Mozzarellę pokrój w plastry, a paprykę w kostkę.
9. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 porcje - nie zdziw się, że będzie miało nieco inną konsystencję niż to klasyczne ciasto na pizzę, przez co będziesz musiała je rozwałkować. Z każdej porcji powinna wyjść pizza o średnicy około 30 cm.
10. Każdy placek posmaruj ketchupem, nałóż farsz pieczarkowy, paprykę i plastry mozzarelli.
11. Pizzę włóż do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C na około 150-20 minut.
12. Przed podaniem posyp listkami bazylii.
 
Oczywiście dodatki są dowolne - ja użyłam klasycznie pieczarek, papryki i sera, ale jeśli wolicie np. z wędliną, pomidorem czy ananasem jak najbardziej składniki na wierzch możecie podmienić 😊

Pamiętajcie jednak, by wybierać dodatki o dobrej jakości - zarówno jeśli chodzi o wędlinę, jak i np. ketchup. Ketchup ketchupowi nie równy, zawsze warto czytać skład - pisałam już kiedyś o tym, jak sprytnie czytać etykiety, nie wychodząc z domu 😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger