listopada 10, 2019

Kurkuma na zdrowie

Kurkuma jest przyprawą pochodzącą z Indii, która od jakiegoś czasu coraz bardziej zyskuje na popularności także w naszym kraju. Uzyskuje się ją z korzenia ostryżu - rośliny z rodziny imbirowatych.

Kurkuma stosowana jest przede wszystkim w potrawach kuchni azjatyckiej, w tym głównie indyjskiej. Nadaje ona potrawom charakterystyczną, żółtopomarańczową barwę.
Pierwsze wzmianki o jej użyciu pochodzą z ok. 600 r. p.n.e., a około 700r. n.e. dotarła ona do Chin. 

Zarówno w Indiach, jak i w Chinach była ona bardzo ceniona przez medyków ze względu na jej dobroczynne działanie na nasz organizm - stosowana ona była m.in. w łagodzeniu bólów menstruacyjnych, terapii schorzeń pasożytniczych, chorób układu oddechowego czy pokarmowego.

Obecnie kurkuma jest przedmiotem wielu badań, a lista jej właściwości prozdrowotnych stale się wydłuża.



Kurkumina w walce z nowotworem

Pod kątem właściwości prozdrowotnych najlepiej przebadanym składnikiem kurkumy jest kurkumina. 
Charakteryzuje się ona działaniem przeciwzapalnym oraz przeciwbakteryjnym. Wspomaga oczyszczanie krwi i narządów, m.in. wątroby.

Jedną z istotniejszych właściwości kurkuminy jest zdolność do niszczenia komórek rakowych - spełnia więc istotną rolę w profilaktyce antynowotworowej. W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach chorujących na nowotwory skóry kurkuma zmniejszyła wielkość guzów średnio o 30%, a częstotliwość ich występowania była mniejsza o prawie 90%.

Naukowcy zauważyli także, że u myszy cierpiących na nowotwór piersi kurkumina hamuje przerzuty do płuc, a dodatkowo wspomaga działanie taxolu - leku stosowanego w leczeniu tego typu nowotworu.

Trzeba jednak pamiętać, że nie można traktować kurkuminy jako leku zastępującego terapię nowotworową. Informacje, że dożylne wlewy z kurkuminy, które od jakiegoś czasu coraz bardziej zyskują na popularności, wyleczą nowotwór są absolutnie nieprawdziwe - stosowanie wlewów może doprowadzić do śmierci. Według "The Independent" ofiarą takiej "terapii" zastosowanej w ramach leczenie azotopowego zapalenia skóry została mieszkanka San Diego w Kalifornii, Jade Erick.


Kurkuma w obronie pamięci

Naturalna substancja zwana BDMC, która zawarta jest w kurkuminie, stymuluje układ odpornościowy do zwalczania białek utrudniających przewodzenie sygnałów nerwowych, które odpowiadają m.in. za nastrój, pamięć i zachowanie. Przyprawa ta wspomoże więc również nasz układ nerwowy.
Naukowcy z Instytutu Medycyny i Neurofizjologii w Julich sugerują, że tumeron, kolejna naturalna substancja znajdująca się w kurkumie, może przyspieszać procesy poznawcze zachodzące w ludzkim mózgu. Według badaczy będzie można wykorzystać to w leczeniu choroby Alzheimera oraz udaru mózgu.




Przyprawa o wielu talentach

Kurkuma ma także wiele innych zalet:

  • zapobiega wzdęciom poprzez wspomaganie trawienia białek,
  • wspomaga trawienie poprzez stymulację enzymów trawiennych żółci,
  • wspomaga obniżanie poziomu cukru we krwi,
  • wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu we krwi,
  • ma silne działanie antyoksydacyjne.
Kurkuma nie dla wszystkich

Jak większość spożywanych przez nas substancji kurkuma ma pewne ograniczenia.
Unikać jej powinny kobiety w ciąży, ponieważ pobudza ona pracę macicy i w skrajnych sytuacjach może prowadzić nawet do poronienia.
Może zwiększać odczuwanie bólu przez osoby cierpiące na kamicę żółciową.
Kurkuma nasila działanie leków przeciwzakrzepowych, jeśli więc ktoś z Was zażywa leki z tej grupy, lepiej unikać złotej przyprawy.

Szczypta, łyżeczka czy łyżka?

Według niektórych badań już 1g kurkumy (1/4 łyżeczki) może wywierać pozytywny wpływ na nasz organizm. Ponieważ kurkumina jest przyswajalna w stosunkowo niskim stopniu warto łączyć ja z czarnym pieprzem - zawarta w nim piperyna znacznie poprawia wchłanianie kurkuminy.
Jest to przyprawa łatwo dostępna w sklepach. Powinna być przechowywana w zamykanych odpakowaniach, np. torebkach lub buteleczkach. 

Kurkuma w kuchni

Jak już pisałam kurkuma jest jedną z podstawowych przypraw Dalekiego Wschodu - wchodzi np. w skład curry.
Mielona kurkuma jest doskonałym dodatkiem wykorzystywanym przede wszystkim do potraw duszonych, zup oraz ryżu.

Ja od siebie polecam Wam pyszną owsiankę z kurkumą oraz sok marchwiowy z imbirem i kurkumą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger