listopada 12, 2019

Owsianka z bananem i grejpfrutem

Kalendarz pokazuje, że to już prawie połowa listopada.
Z kolei pogoda za oknem sugeruje, że czas zapaść w sen zimowy...

W takie dni jak dziś, gdy za oknem szaro, buro, ponuro i na dodatek pada, najlepszym ratunkiem przed zaśnięciem na kolejne kilka zimowych miesięcy jest dla mnie pyszne ciepłe i rozgrzewające śniadanko, najlepiej na słodko.

Dlatego dziś na śniadanie przygotowałam sobie owsiankę z owocami.

Owsianka z bananem i grejpfrutem - przepis na 2 porcje

Do przygotowania owsianki będziesz potrzebować:
  • pół łyżki płatków owsianych,
  • 2 szklanki mleka,
  • łyżkę ksylitolu,
  • banana,
  • pół grejpfruta.

1. Do garnka wsyp płatki, zalej mlekiem, dodaj ksylitol i gotuj do zgęstnienia. 
2. Banana pokrój w plastry, a grejpfruta wyfiletuj, żeby pozbyć się osłonki, która zawiera dużo goryczki, po czym podziel na mniejsze kawałki.
3. Ugotowaną owsiankę przełóż do miseczki, na wierzchu połóż kawałki owoców.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger