listopada 14, 2019

Biszkoptowe omleciki

Grube, puszyste i pyszne omleciki to idealna propozycja na słodkie śniadanie, zwłaszcza jeśli polejemy syropem z agawy lub miodem i dodamy ulubione owoce.

Biszkoptowe omleciki - przepis na 2 porcje

Do przygotowania omlecików będziesz potrzebować:
  • 3 żółtka,
  • 35g ksylitolu,
  • 60ml mleka,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 50g mąki pszennej,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 5 białek,
  • szczyptę soli,
  • banana,
  • 2 kiwi,
  • miód / syrop z agawy.

1. Żółtka ubij z połową ksylitolu.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do ubitych żółtek.
3. Do masy dodaj łyżkę oleju i mleko i wszystko zmiksuj.
4. Ubij na sztywno pianę ze szczyptą soli i resztą ksylitolu.
5. Pianę dodaj do masy z żółtek i delikatnie wymieszaj.
6. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, nałóż łyżką porcje ciasta i smaż placki z obu stron na małym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby przed usmażeniem kolejnej porcji dodaj na patelnię jeszcze łyżkę oleju.
7. Gotowe omleciki polej syropem z agawy lub miodem i podaj z ulubionymi owocami - ja dodałam plastry kiwi i banana.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger