grudnia 10, 2019

Dorsz z chili

Uwielbiam ostre jedzenie.

Niestety często muszę się hamować w doprawianiu dań, ponieważ faceci w mojej rodzinie zaraz zaczynają kręcić nosem i narzekać, że za ostre 😆
Nie zmienia to jednak faktu, że w mojej kuchni zawsze obecny jest pieprz cayenne, a w miarę możliwości staram się także kupować świeże papryczki chili.

Ostatnio na obiad był dorsz, do którego użyłam zarówno pieprzu cayenne, jak i papryczki chili.
Miało być ostro, a chyba wyszło średnio, bo nikt w domu nie narzekał 😉

Dorsz z chili - przepis na 3 porcje

Do przygotowania dorsza będziesz potrzebować:
  • 3 polędwiczki z dorsza,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szalotkę,
  • papryczkę chili,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Papryczkę, czosnek i szalotkę posiekaj.
Czosnek warto posiekać chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Na patelni rozgrzej olej podsmaż posiekane warzywa, dodaj przyprawy, po czym wszystko zblenduj.
3. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
4. Do naczynia żaroodpornego włóż polędwiczki z dorsza, na wierzch wyłóż pastę paprykową i przykryj papierem do pieczenia.
5. Włóż naczynie do piekarnika i piecz 25 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger