grudnia 21, 2019

Pasztet z ciecierzycy

Zbliżają się święta, w związku z tym część z Was przygotowuje zapewne w domu pasztety - w końcu nie samym ciastem człowiek żyje podczas świąt 😉

Z różnych względów ja w tym roku postawiłam na wegetariańskie pasztety.
Na blogu znajdziecie już przepis na pomidorowy pasztet z soczewicy.

Dlatego tym razem pokażę Wam przepis z wykorzystaniem ciecierzycy - tak dla odmiany 😁



Pasztet z ciecierzycy - przepis

Do przygotowania pasztety będziesz potrzebować:
  • 240g ciecierzycy z puszki,
  • cebulę,
  • pora,
  • marchewkę,
  • ząbek czosnku,
  • łyżkę słodkiej papryki,
  • łyżeczkę curry,
  • pół łyżeczki kuminu,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 50g słonecznika,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Cebulę, czosnek i pora siekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku i cebuli.
2. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć rozdrobnione warzywa, dodaj paprykę, kumin i curry, wymieszaj i przesmaż.
4. Po chwili dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody, po czym wszystko dokładnie wymieszaj i po chwili wyłącz gaz.
5. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika.
6. Uprażony słonecznik razem z odsączoną ciecierzycą i jajkami dodaj do warzyw.
7. Zblenduj wszystko na puszystą masę, dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
9. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę i piecz przez godzinę. Na ostatnie 15 minut przykryj pasztet folią aluminiową. Na dno piekarnika  możesz włożyć naczynie z wodą, żeby pasztet piekł się na parze i wyszedł bardziej puszysty.
10. Po przestudzeniu wyjmij pasztet z foremki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger