Piernikowe ciasto marchewkowe

200 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

150 g cukru

1 jajko

1/2 szklanki oleju roślinnego

2 marchewki

1/2 szklanki dowolnych orzechów (do zmielenia)

przyprawy w proszku:

  1. cynamon (2 łyżeczki)
  2. imbir (1 łyżeczka)
  3. kardamon (1 łyżeczka)
  4. pieprz (1/2 łyżeczki)

przyprawy do moździeża:

  1. anyż (1/2 gwiazdki)
  2. goździki (5 sztuk)
  3. kolendra (1 łyżeczka)
  4. ziele angielskie (3 kulki)

Przygotowanie:

  1. Na sucho: W jednej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
  2. Na mokro: W drugiej misce utrzeć jajko z cukrem, na końcu dodać 1/2 szklanki oleju roślinnego.
  3. W kubku zmieszać przyprawy w proszku z przyprawami startymi w moździeżu. Całość połączyć i dodać do produktów suchych.
  4. Na tarce (lub w maszynce) z drobnym oczkiem zetrzeć 2 marchewki.
  5. Zmiksować produkty suche i mokre oraz starte marchewki.
  6. Opcjonalnie dodać starte orzechy.

Pieczenie:

W foremce o średnicy 23 cm piec w temperaturze 200 st. C przez 40 minut. Chłodzić w otwartym piekarniku, później na kratce do 1 godziny.


Smak

Zestaw zastosowanych 8 przypraw utworzy doskonałą piernikową kompozycję. Można go używać do dowolnych ciast proszkowych: jaglanych, bananowych czy karobowych.

Piszcie w komentarzach jakie macie jeszcze pomysły na wykorzystanie przyprawy piernikowej.


Na filmie ciasto wykonano w jednej misce, jednak należy pamiętać, że zaczynamy od utarcia jajka z cukrem i olejem roślinnym.

Więcej przepisów na słodko:

Masa z białego maku

Smak, ilość ulubionych dodatków oraz poziom słodkości jesteśmy w stanie dostosować do własnych potrzeb. Jednak przygotowanie masy zajmuje zdecydowanie więcej czasu niż zakup gotowego produktu.

Babka cytrynowa

Prosta w wykonaniu babka cytrynowa. Czas wykonania z pieczeniem 1,5 h.

Wczytywanie…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Dodaj komentarz