wtorek, 14 stycznia 2020

Muffinki owsiano-bananowe z czekoladą

Pyszne muffinki, które powstały z potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego, a, że nie miałam siły piec ciasta powstały takie małe pyszności z tego co było pod ręką. Dodam, że bez użycia miksera, wystarczyły mi miska, ,,rózga'' i łyżka. A nie ukrywam, że wyszły pyszne. Upieczcie takie, możecie je nawet zabrać ze sobą do pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Udanych wypieków Wam życzę :)




Potrzebujemy

2 jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżki syropu z mniszka lekarskiego
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
2 banany
6 kostek gorzkiej czekolady
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki owsianej
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie pysznych muffinek: 


1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy syrop z mniszka i cukier waniliowy, roztrzepujemy ,,rózgą''. Wsypujemy płatki owsiane, obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto jest dość, ale takie ma być i nie należy się tym przejmować.

2. Czekoladę siekamy na małą kosteczkę, banany obieramy i również kroimy na mniejsze kawałki, np.półplasterki. Czekoladę i banany przekładamy do ciasta i mieszamy.

3. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do rumienienia.

4. Upieczone muffinki studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz