Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Michelin ?

Słodki ziemniak w curry z kurczaka

Kremowy i aromatyczny przepis na curry z kurczaka od Andy Watersa, jest dobrze zbilansowany z odrobiną pikantności z papryczek chilli, kwasowości z tamaryndowca i śmietany z mleka kokosowego. Słodkie ziemniaki sprawia, że curry jest bardziej syte i nadaje słodyczy do gotowego dania. Zapraszam na szybkie curry, zdobywcy Gwiazdek Michelin Andy Waters.


  • ? – 4
  • ⏰ – 45 minut
  • ? – ❌

  • 450 g piersi z kurczaka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 1 duży słodki ziemniak
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnek
  • 1 papryka chili
  • 5 cm imbiru
  • 8 strąków kardamonu
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka kolendry
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól

Przygotowanie


  • Cebulę, czosnek, chili i imbir obierz i pokrój drobno.
  • Słodkiego ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
  • Pierś z kurczaka pokrój w paski lub kostkę.
  • Rozgrzej rondel, wlej oliwę i dodaj kardamon.
  • Chwilę go podsmaż, aż poczujesz fantastyczny zapach w kuchni.
  • Wyjmij kardamon i dodaj warzywa, często mieszając, lekko je podsmaż.
  • Dodaj przyprawy i kurczaka.
  • Przez ok. 10 minut smaż całość, często mieszając.
  • Wlej mleko kokosowe i dodaj pastę z tamaryndowca.
  • Zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozgotowane.
  • Nałóż curry, posyp świeżą pietruszką i opcjonalnie podawaj z ryżem, skropionym olejem sezamowy.
  • Gotowe.

Bon Appetit ???????


RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

[instagram-feed]