Składniki:
250 g mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżeczka soli
zaczyn:
2 dkg drożdży + 1/4 szklanki mleka + 1 łyżeczka cukru + 1 łyżka mąki
dodatki:
1 filet z kurczaka (marynata: przyprawa do kurczaka, pieprz ziołowy, po łyżeczce maggi, octu winnego i sosu chili)
2 łyżki koncentratu pomidorowego + 1 łyżka ketchupu + zioła prowansalskie i słodka papryka
2 oscypki
1/2 szalotki
40 g oliwek
papryczki jalapeno w zalewie
słodka papryka, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem, mlekiem i mąką. Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, wlać mleko i spieniony zaczyn i zagnieść ciasto. Jest dosyć luźne. Odstawić do wyrośnięcia.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać ze składnikami marynaty i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie podsmażyć na suchej patelni.
Koncentrat wymieszać z ketchupem i przyprawami.
Ciasto rozwałkować na wielkość blachy (ja użyłam płaskiej z piekarnika), na cieście rozsmarować sos pomidorowy, rozłożyć kurczaka, pokrojone oliwki, jalapeno i szalotkę i posypać startym oscypkiem. Wstawić do piekarnika, piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Podawać z ulubionym sosem. Smacznego 🙂
A gdyby tak otworzyć pizzerię z naturalnymi, zdrowymi plackami ? Czas oczekiwania wiadomo dłuższy ale jakość i skład o niebo lepsze.
PolubieniePolubione przez 1 osoba