najlepszy mega czekoladowo-bananowy keks

Nie da się skończyć na jednym kawałku. Uczta dla wszystkich, którzy uwielbiają czekoladę, kakao i te klimaty :). Polewa na bazie śmietany i żelatyny.


Składniki: (keksówka 30x11)
  •  2,5 szkl. mąki
  • 50 g kakao (pół szklanki)
  • ¾ szkl. cukru (150g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • ½ łyżeczki sody
  • ¼łyżeczki soli
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 1 jajko 
  • 4 banany (ok. 450 g - 500g - waga przed obraniem)
  • ⅓ szkl. oleju (80ml)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego (270g)
  • 1 łyżeczka cynamonu

    1. Wymieszać w misce mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, dodać pokrojoną w grubszą kostkę czekoladę. 
    2. W drugiej misce rozgnieść banany, następnie dodać jajko, olej i jogurt naturalny, wszystko razem wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać łyżką. 
    3. Wyścielić blaszkę papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 50-60 minut w 180 st. C. Najlepiej sprawdzać za pomocą wykałaczki. Ciasto ma być wilgotne.

Komentarze