piątek, 10 stycznia 2020

Śniadaniowe wrapy z tortilli

Często zastanawiamy się co przygotować dzieciom do szkoły zamiast klasycznych kanapek. Ja od dłuższego czasu przygotowuję córce wrapy z tortilli z różnymi dodatkami. Zawsze z dodatkiem warzyw. To świetny sposób na śniadanie do lunchboxa które z chęcią zostanie zjedzone. Można przygotowywać na najróżniejsze sposoby z ulubionymi dodatkami np. z pieczonym kurczakiem, tuńczykiem lub jak w tym poście po prostu żółtym serem i szynką. Dodatków powinno być wystarczająco ale też nie zbyt dużo aby tortilla się ładnie zwinęła i nic nie wyciekało czy wylatywało.

1 szt placek tortilli
2 liście dowolnej salaty u mnie zazwyczaj lodowa porwana na kawałki lub rzymska 
1 duży plaster żółtego sera
2 plasterki ulubionej szynki
5 plasterków zielonego ogórka ale może być też kiszony czy konserwowy
2 plasterki czerwonej cebuli
łyżka majonezu
łyżka keczupu
dodatkowo szczypiorek lub u nas często rożnego rodzaju kiełki

Płat tortilli smaruję majonezem , układam sałatę zostawiając odstęp  od brzegów ok 1 cm.
Plasterki ogórka kroję w paseczki i rozkładam na sałacie wraz z cebulą.
Na warzywach  rozkładam kawałki żółtego sera oraz plastry szynki.
Na koniec polewam odrobiną keczupu.
Boki tortilli zawijam do środka i zwijam tortille w rulon.
 Taką tortillę można przygotować dzień wcześniej, zawinąć w papier śniadaniowy i w śniadaniówce przechowywać w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz