Czerstwe pieczywo – jak odzyska świeżość?

Pieczywo smakuje najlepiej kiedy jest zjedzone tego samego dnia co zostało upieczone. A co zrobić kiedy kupimy go za dużo i zdąży się trochę zestarzeć? Wyrzucić do śmietnika? W czasach kiedy w niektórych częściach świata zaczyna brakować pożywienia to bardzo złe podejście. Bowiem istnieje kilka bardzo prostych sposobów aby sprawić, żeby kilkudniowe pieczywo smakowało tak jak te dopiero co kupione w piekarni. W poście znajdziecie najlepsze sposoby na czerstwe pieczywo.

Czerstwe pieczywo – najlepsze sposoby na jego odświeżenie

Zacznijmy od tego jak powinno się przechowywać pieczywo, żeby jak najdłużej cieszyć się jego świeżością. Bułki i chleb powinny być trzymane w suchym i ciemnym  miejscu w pokojowej temperaturze. W chlebaku wykonanym z drewna, metalu lub z plastiku, zaleca się sprawdzenie czy pojemnik posiada atest Polskiego Związku Higieny. 

Zamrażanie pieczywa

Jeżeli z góry wiemy, że nie zdążymy zjeść całego zakupionego pieczywa tego samego dnia, możemy je zamrozić. W takim wypadku należy włożyć go do woreczka i wypuścić cały nadmiar powietrza. Zamrożenie pieczywa sprawi, że nie straci ono walorów smakowych i po odmrożeniu będzie tak samo miękkie jak przed włożeniem do zamrażalki. Ważne jest, żeby pieczywo włożyć do zamrażalki jak najszybciej, najlepiej od razu po przyjściu do domu z piekarni.

Grzanki

Jeżeli pieczywo już zdążyło się z czerstwieć możemy zrobić z niego grzanki w piekarniku. Do wykonania będziemy potrzebować trochę sera w plasterkach, wędlinę w plasterkach i ketchup. Przygotowane kanapki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 5 minut . Ten czas wystarczy żeby ser się trochę roztopił, a czerstwe pieczywo stało się chrupiące.

Odświeżenie pieczywa w mikrofalówce

Czerstwe pieczywo możemy odświeżyć w mikrofalówce. Bułkę lub chleb należy owinąć  namoczonym ręcznikiem papierowym i włożyć do mikrofalówki na 5-10 sekund.

Tak przygotowane pieczywo będzie o wiele świeższe i smaczniejsze.

Odświeżenie pieczywa w piekarniku

Jest to trochę czasochłonny proces, przygotowane pieczywo będzie smakowało tak samo jak te dopiero co kupione w piekarni.

Wystarczy odrobinę zwilżyć pieczywo możesz użyć do tego pędzelka kuchennego, następne owiń go folią aluminiową i włóż do piekarnika. Po upływie kilkunastu minut pieczywo będzie gotowe.

Możesz również włożyć do piekarnika naczynie napełnione wodą, najlepiej żeby pojemnik był wielkości odświeżanego pieczywa. Pojemnik z wodą kładziemy na dolną półkę piekarnika, półkę wyżej kładziemy czerstwe pieczywo i włączamy piekarnik na minimum godzinę. Parująca woda przeniknie do pieczywa i nada mu miękkości.

Szybkie jedzenie – to powód, że nie chudniesz! Sprawdź dlaczego!