skip to main
|
skip to sidebar
Paste the navigation code here
Główna
Wielkanoc
O mnie
Kontakt
Grillowanie
Partnerzy
Wigilia
Mięsa i wędliny domowe
karnawał
pączki faworki
pączki faworki
DZICZYZNA
DANIA Z KACZKI
pasztety
śledź
Wizytówka Facebooka
królestwo garów
Wypromuj również swoją stronę
jajka
ciasta świąteczne
ciasta świąteczne
kuchnia XX-lecia międzywojennego
kuchnia XX-lecia międzywojennego
5-ta ćwiartka
kuchnia XIX/XX wiek
kuchnia XIX/XX wiek
dania z gęsi
dania z gęsi
kuchnia PRLu
grillowanie
torty
inne ptactwo
szparagi
na skwar
przetwory
spis
PIECZYSTE
.Wigilia
Szukaj na tym blogu
WIELKANOC
ciasta wielkanocne
ciasta wielkanocne
SPIS KATEGORII
Translate
Gastro Magic
figi
figi
Labels
5 ćwiartka
(38)
5-ta ćwiartka
(1)
akcja społeczna
(3)
babki
(23)
baranina
(14)
bażant
(12)
bezglutenowe
(10)
biblioteczka królestwa garów
(1)
bigos
(1)
bliny
(4)
budyń
(9)
burgery
(1)
chłodniki
(5)
chrust
(7)
ciasta
(286)
ciasta z owocami
(73)
ciastka
(87)
ciekawostki
(8)
cielęcina
(21)
cukinia
(26)
czekolada
(24)
czosnek niedźwiedzi
(16)
dania bezmięsne
(154)
dania mięsne
(245)
dania z ryżu
(10)
desery
(126)
dietetycznie
(2)
dipy
(5)
dodatki
(116)
domowe wędliny
(15)
drób
(258)
dziczyzna
(85)
dzik
(35)
faworki
(11)
figi
(42)
filmy
(1)
gęś
(40)
gołąbki
(8)
gołębie
(3)
gotowałam z
(23)
grill
(47)
grillowanie
(2)
grzyby
(95)
halloween
(1)
indyk
(16)
jadłam na zaproszenie
(23)
jagnięcina
(28)
jaja
(1)
jajka
(67)
jeleń
(15)
kaczka
(89)
karnawał
(28)
kartofle
(61)
kasza
(14)
kasztany
(2)
kawa
(1)
kiszonki
(4)
kluski
(43)
konkurs
(8)
kontakt
(1)
kozina
(1)
koźlina
(1)
królik
(8)
kuchnia PRL
(38)
kuchnia PRLu
(1)
kurczak
(65)
kuropatwa
(2)
kwiaty
(27)
legumina
(4)
lody
(15)
łosoś wędzony
(12)
makarony
(40)
marynaty
(5)
mazurki
(19)
mięso z zupy z rosołu
(12)
naleśniki
(33)
nalewki
(10)
napoje
(36)
nie marnuj żywności
(2)
o mnie
(3)
oliwa
(3)
oliwki
(10)
ośmiornica
(3)
owoce
(204)
owoce morza
(26)
partnerzy
(1)
pasty
(12)
pasztety
(23)
pączki
(6)
perliczka
(27)
pieczywo
(5)
piernik
(9)
pierogi
(57)
piknik
(2)
pizza
(6)
placki
(24)
podroby
(30)
podróże
(29)
podróże; gdzie zjeść
(2)
pomidory
(7)
produkty lokalne
(26)
produkty z oznaczeniami
(18)
przekąski
(335)
przepiórki
(19)
przetwory
(87)
przetwory; dodatki
(1)
przyprawy
(3)
przystawki
(126)
pudding
(4)
rabarbar
(9)
raki
(1)
ramen
(1)
restauracje
(4)
risotto
(2)
różności
(37)
ryby
(128)
ryby pieczone
(2)
sałatki
(124)
sarna
(10)
ser
(33)
serniki
(20)
skrei
(4)
słodkości
(2)
smoothie
(1)
sorbety
(6)
sosy
(32)
sous vide
(2)
surówki
(23)
sushi
(2)
szarlotki
(12)
szparagi
(62)
szpinak
(11)
szynkowar
(3)
śledzie
(39)
śledź
(1)
ślimaki
(4)
śniadania
(31)
święta
(26)
tapas
(10)
tarty
(49)
test produktu
(7)
tłusty czwartek
(8)
torty
(51)
tosty
(9)
truskawki
(4)
Trzech Króli
(4)
Trzy Znaki Smaku
(17)
warsztaty
(74)
warzywa
(202)
wędliny
(13)
Wielkanoc
(86)
wieprzowina
(103)
Wigilia
(93)
wina z lidla
(1)
wino
(188)
wołowina
(50)
wydarzenia
(164)
z biblioteczki królestwa garów
(85)
zając
(3)
zapiekanki
(59)
zero waste
(1)
ziemniaki
(37)
zioła
(5)
ZMIANY
(1)
zupy
(111)
Biblioteczka królestwa garów
biblioteczka królestwa garów
Obsługiwane przez usługę
Blogger
.
Przyciski Listonic
Archiwum bloga
►
2024
(3)
►
stycznia
(3)
►
2023
(20)
►
grudnia
(1)
►
października
(1)
►
września
(2)
►
czerwca
(2)
►
kwietnia
(1)
►
marca
(4)
►
lutego
(2)
►
stycznia
(7)
►
2022
(70)
►
grudnia
(5)
►
listopada
(7)
►
października
(9)
►
września
(7)
►
sierpnia
(6)
►
lipca
(4)
►
czerwca
(6)
►
maja
(4)
►
kwietnia
(3)
►
marca
(8)
►
lutego
(5)
►
stycznia
(6)
►
2021
(100)
►
grudnia
(6)
►
listopada
(1)
►
października
(6)
►
września
(2)
►
sierpnia
(7)
►
lipca
(9)
►
czerwca
(8)
►
maja
(13)
►
kwietnia
(13)
►
marca
(13)
►
lutego
(10)
►
stycznia
(12)
▼
2020
(144)
►
grudnia
(13)
►
listopada
(11)
►
października
(13)
►
września
(11)
►
sierpnia
(13)
►
lipca
(14)
►
czerwca
(11)
►
maja
(14)
►
kwietnia
(7)
►
marca
(15)
►
lutego
(9)
▼
stycznia
(13)
Kotlet de volaille – kotlet po kijowsku
Napoleonka - bardzo prosty przepis na ciasto franc...
Gulasz na winie
Buraczki z kwaszonymi ogórkami
Paszteciki w cieście półkruchym
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i suszonymi grz...
Groszek - sałatka z groszku
Krem sułtański
kuchnia XX - lecia międzywojennego
Naleśniki zapiekane z mozzarellą i pomidorami
Galaretka kawowa z mlekiem – panna cotta kawowa
Steki z polędwicy w sosie grzybowym - steki z polę...
Pasztet litewski
►
2019
(163)
►
grudnia
(13)
►
listopada
(9)
►
października
(15)
►
września
(10)
►
sierpnia
(9)
►
lipca
(12)
►
czerwca
(10)
►
maja
(12)
►
kwietnia
(18)
►
marca
(18)
►
lutego
(15)
►
stycznia
(22)
►
2018
(186)
►
grudnia
(18)
►
listopada
(20)
►
października
(20)
►
września
(18)
►
sierpnia
(17)
►
lipca
(11)
►
czerwca
(12)
►
maja
(19)
►
kwietnia
(8)
►
marca
(17)
►
lutego
(13)
►
stycznia
(13)
►
2017
(89)
►
grudnia
(11)
►
listopada
(6)
►
października
(2)
►
września
(1)
►
sierpnia
(2)
►
lipca
(2)
►
czerwca
(8)
►
maja
(6)
►
kwietnia
(9)
►
marca
(12)
►
lutego
(8)
►
stycznia
(22)
►
2016
(294)
►
grudnia
(20)
►
listopada
(26)
►
października
(19)
►
września
(27)
►
sierpnia
(28)
►
lipca
(27)
►
czerwca
(19)
►
maja
(30)
►
kwietnia
(20)
►
marca
(30)
►
lutego
(22)
►
stycznia
(26)
►
2015
(290)
►
grudnia
(24)
►
listopada
(28)
►
października
(31)
►
września
(29)
►
sierpnia
(16)
►
lipca
(25)
►
czerwca
(20)
►
maja
(27)
►
kwietnia
(18)
►
marca
(25)
►
lutego
(22)
►
stycznia
(25)
►
2014
(346)
►
grudnia
(26)
►
listopada
(28)
►
października
(27)
►
września
(33)
►
sierpnia
(23)
►
lipca
(29)
►
czerwca
(31)
►
maja
(30)
►
kwietnia
(29)
►
marca
(29)
►
lutego
(27)
►
stycznia
(34)
►
2013
(429)
►
grudnia
(43)
►
listopada
(36)
►
października
(39)
►
września
(33)
►
sierpnia
(36)
►
lipca
(36)
►
czerwca
(37)
►
maja
(38)
►
kwietnia
(34)
►
marca
(41)
►
lutego
(30)
►
stycznia
(26)
►
2012
(284)
►
grudnia
(39)
►
listopada
(28)
►
października
(33)
►
września
(35)
►
sierpnia
(31)
►
lipca
(29)
►
czerwca
(26)
►
maja
(28)
►
kwietnia
(20)
►
marca
(15)
katalogsmaków
analitycs
mikseer
czwartek, 9 stycznia 2020
kuchnia XX - lecia międzywojennego
Linki do przepisów nazwach potraw, serdecznie zapraszam :)
Budynie:
budyń orzechowy
budyń z gotowanej wołowiny
budyń z jajek
budyń z ryżu z grzybami
budyń z wątróbki
ciasta:
babka czekoladowa na drożdżach
babka drożdżowa czekoladowa ponczowa
babka drożdżowa na białkach
babka parzona
babka szafranowa
babka kakaowa
babka ponczowa
babka z tartego ciasta
chrust z bitą śmietaną
ciasteczka czekoladowe - pierniczki czekoladowe
ciasteczka serowe - pierniczki serowe
ciasteczka z sera, pierożki z sera
kisielek czekoladowy
kołaczyki z serem - drożdżówki z serem
kora świerkowa
kule rumowe
legumina makowa
łatwe ciastka czekoladowe
mazurek czekoladowy
mazurek czekoladowy II
mazurek czekoladowy kruchy
mazurek orzechowy
mazurek różany
mazurek śmietankowy
napoleonka
obwarzanki albertynki
pierniczki owocowe
piernik toruński
piernik z makiem
piernik żydowski
sernik wiedeński
serzaniec niedrogi - sernik
szarlotka
tani piernik wojenny
tort czekoladowy korzenny
tort dziaduch
tort pistacjowy
tort ze śliwek
dania mięsne:
gulasz na winie
kotlety de volaille
pasztet z makaronu włoskiego
pieczeń siekana
pieczeń wieprzowa nadziewana
drób:
kaczka z anchois
kaczka z pomidorami
kurczęta z pomidorami
przepiórki duszone w śmietanie
kaczka duszona z suszonymi śliwkami
przepiórki na sposób francuski
grzyby:
grzyby w winie
kasza gryczana z grzybami
kotlety królewskie
pieczarki faszerowane
pieczarki w muszelkach
jajka:
babka bawarska
jajka faszerowane w całości
jajka faszerowane musztarda i kaparami
jajka faszerowane ze śledziem
jajka nadziewane serem
draczena, jajka po rosyjsku
jaja w sosie musztardowym
mini tosty z jajkami zapiekane z beszamelem
sznycle z jajek, kotlety z jajek
Kartofle / ziemniaki:
knedle ziemniaczane na drożdżach
babka kartoflana na proszku do pieczenia
babka kartoflana na drożdżach
kotlety królewskie
ogórki z ziemniakami
racuchy ziemniaczane
sałata polska – sałatka ziemniaczana
ziemniaki po nelsońsku
kluski, knedle, placuszki, naleśniki:
knedel z kaszy manny z serem
knedle ziemniaczane ze śliwkami
naleśniki drożdżowe
naleśniki na budyniu
pyzy
napoje:
oranżada
przetwory:
konfitura z ogórków
oliwki
ryby:
babka z ryby
bitki ze śledzi
flądra smażona panierowana
flądry zapiekane
śledzie wędzone marynowane
śledzie w pomidorach
śledzie z cebulką i jabłkami
sosy:
sos cebulkowy zimny
sos do święconego -sos majonezowy
sos pieczarkowy – pieczarki w śmietanie
sos kawiorowy
sos tatarski
sos z ogórków konserwowych
sos z oliwek
warzywa:
buraczki z ogórkami kwaszonymi
buraki obsmażane w cieście
jarmuż z kasztanami
jarzynka z rzodkiewek
sałatka z ogórkami, pomidorami i śledziami
zupy:
ogórkowa ze świeżych ogórków
zwyczajna zupa rybna - rosolnik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nowszy post
Starszy post
Strona główna
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz