Prosta sałatka ryżowa z tuńczykiem

Prosta sałatka ryżowa z tuńczykiem Jak wiecie uwielbiam proste,  szybkie i pyszne rozwiązania. I taki właśnie jest dzisiejszy przepis. Prosta sałatka ryżowa składa się z minimalnej ilości składników. Jeśli tak jak ja macie ugotowany wcześniej ryż (u mnie nic się nie może zmarnować), to przygotujecie ją dosłownie w kilka chwil. Sałatkę ryżową z tuńczykiem możecie śmiało podać w ramach śniadania, na przyjęciach lub zabrać ze sobą do pracy. Jest pyszna i syci na długo. Spróbujcie.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu – użyłam basmati Karoon
  • 1/4 dużej żółtej papryki
  • 160 g tuńczyka w kawałkach
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku

Rada: Jeśli nie używacie majonezu możecie go pominąć i dodać w zamian drugą łyżkę naturalnego jogurtu.

Przygotowanie:

Do miski przekładamy ugotowany (zimny) ryż i całego tuńczyka (jeśli jest w oleju, to należy go wcześniej odsączyć).

Dodajemy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę, posiekany szczypiorek, majonez i jogurt. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy.

Tak przygotowaną sałatkę podajemy samą lub z ulubionym pieczywem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz