Kruche ciasteczka z witrażykiem


Kruche ciasteczka z landrynkowym witrażem chyba już na stałe wpiszę na listę przedświątecznych wypieków. Małe,ale jakże urocze.












 250 g mąki tortowej
100 g masła
1 żółtko
50 g cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
ponadto:
100 g kolorowych landrynek

Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Posiekać zimne masło,połączyć je z mąką,dodać żółtko,śmietanę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. 

Landrynki włożyć do mocnego woreczka i rozbić tłuczkiem na drobne kryształki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Foremkami wycinać ciasteczka,po środku wyciąć wzorek małą foremką. 
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temp. 180 stopni,wyjąć blaszkę z piekarnika,środki ciasteczek napełnić pokruszonymi landrynkami,blaszkę włożyć ponownie do piekarnika i piec do momentu aż landrynki całkowicie się rozpuszczą (5-do 8 minut). Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasteczka na blaszce aż zastygną witrażyki po czym delikatnie wyjąć.










Komentarze

Popularne posty