Torcik miodowiec

Kolejny miodowiec w mojej kolekcji,tym razem w formie torcika. Cztery miodowe blaty posmarowane powidłami i przełożone kremem z kaszy manny,całość wykończona czekoladą. 











 ciasto:
300 g mąki pszennej
3 czubate łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g masła
2 łyżki miodu naturalnego
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli

 krem:
 8 łyżek kaszy manny (użyłam Kupiec)
750 ml mleka
4 czubate łyżki cukru z wanilią
200 g masła
1 łyżka ekstraktu  z wanilii
sok z 1/2 cytryny
ponadto:

1 słoik powideł śliwkowych
100 g czekolady deserowej
100 g czekolady mlecznej
3 łyżki śmietanki 30%
posypka do dekoracji



 Mąkę wymieszać z cukrem i sodą,posiekać z zimnym masłem. Dodać jajka i miód,zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Następnie podzielić ciasto na 4 części,każdą cienko rozwałkować na kształt koła o śred. 24 cm ułożyć na blaszce wyścielonej papierem i upiec kolejno 4 placki. Czas pieczenia każdego placka 1o-12 minut w temp. 180*.

W ganku zagotować mleko z cukrem i kaszą cały czas mieszając. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć jak budyń.
Ugotowaną kaszę wystudzić. Masło utrzeć na puch,następnie dodawać porcjami kaszę cały czas miksować aby powstał puszysty krem. Na koniec dodać ekstrakt i sok z cytryny.

Pierwszy miodowy blat cienko posmarować powidłami i nałożyć porcję białej masy. Nałożyć kolejny blat,dobrze docisnąć i powtórzyć czynność z powidłami i masą. Tak samo postępować z kolejnymi miodowymi plackami. 


Obie czekolady połamać,dodać śmietankę i roztopić . Płynną czekoladą ozdobić torcik,udekorować posypką i odstawić w chłodne miejsce.

Ciasto nadaje się do spożycia dopiero na następny dzień po zrobieniu,kiedy dobrze zmiękną wszystkie warstwy ciasta i będzie można bez problemu je pokroić.


















Komentarze

Popularne posty