Królik pieczony

Królik pieczony

Czasami warto urozmaicić jedzenie mięsem z królika. Jest dość delikatne i bardzo proste do pieczenia.

Co potrzeba:
  • 1 królik o wadze 1,3 kg- 1,4 kg,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • 4 ząbki czosnku,

Co potrzeba do natarcia królika:
  • Sól,
  • pieprz,
  • czosnek granulowany,
  • oregano,
  • ostra papryka

Wykonanie:

Królika obsypujemy przyprawami z każdej strony, delikatnie wcieramy, zostawiamy na 1 godzinę w lodówce. Do wysokiej patelni nadającej się do pieczenia w piekarniku dajemy olej, na dnie rozkładamy gałązki rozmarynu, zgnieciony czosnek w skorupkach, na to układamy królika, przykrywamy szczelną pokrywką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C, pieczemy 45 minut na termoobiegu, po tym czasie odwracamy królika, pieczemy 15 minut, a następnie jeszcze raz odwracamy, pieczemy kolejne 15 minut.

Smacznego :))

rozmaryn, czosnek,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1