wtorek, 7 stycznia 2020

Mini tiramisu z kremem kajmakowym i frużeliną truskawkowo-malinową


Jeśli macie ochotę na coś słodkiego i mocno sycącego to przygotujcie poniższy deser. Krem na bazie mascarpone i masy krówkowej przełożony biszkoptami nasączonymi mocną kawą oraz frużeliną owocową. Wierzch posypany gorzkim kakao. To takie "oszukane" tiramisu, bez jajek i śmietany. Deser najlepiej smakuje podany mocno schłodzony.


Składniki na 6 mniejszych porcji:
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
300 g masy krówkowej (użyłam o smaku kakaowym)
200 ml mocnej kawy
około 20 okrągłych biszkoptów

frużelina owocowa
100 g truskawek
100 g malin
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1/5 szklanki wody

do dekoracji
gorzkie kakao


Zaparzyć kawę, ostudzić. Do garnka przełożyć owoce (świeże lub mrożone). Gdy owoce rozgotują się i puszczą sok to wlać do nich zawiesinę z mąki (mąkę rozpuścić w zimnej wodzie). Przygotowaną frużelinę gotować 1-2 minuty, ponieważ musi zgęstnieć (uwaga: masę należy cały czas mieszać, aby się nie przypaliła). Ostudzić. Do miski przełożyć schłodzone mascarpone i za pomocą robota kuchennego ubijać 2 minuty. Następnie partiami dodawać masę krówkową (cały czas ubijając). Powinien powstać gęsty, puszysty krem. Na dno np. literatek ułożyć po dwa biszkopty (które wcześniej zostały nasączone w kawie). Następnie dodać połowę przygotowanego kremu oraz całą frużelinę owocową. Na sam koniec przełożyć resztę kremu, a wierzch deseru udekorować nasączonym biszkoptem. Deser schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać gorzkim kakao.  





2 komentarze: