stycznia 05, 2020

Sernik matcha


Składniki:
Spód:
  • 300 g ciasteczek digestive
  • 100 g masła
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 250 g śmietanki 30%
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka herbaty matcha
  • 2 łyżki żelatyny
Wierzch:
  • 80 g śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka herbaty matcha

Ciasteczka zmiel i wysyp na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałki masło i zagnieć ciasto. Dno tortownicy o średnicy 20 cm. wyłóż papierem do pieczenia i wylep je ciastem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika nakłuj podrośnięty spód widelcem, aby opadł. Ostudź.
Przygotuj masę serową. Śmietankę wymieszaj z żelatyną. Podgrzewaj i cały czas mieszaj, aż będzie prawie wrząca, a żelatyna się rozpuści. Odstaw.
Twaróg przełóż do misy miksera. Miksuj krótko z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i herbatą matcha. Gdy śmietanka z żelatyną będzie letnia, wlej ją do sera i szybko miksuj. Wylej masę na ciasteczkowy spód i wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Śmietankę na wierzch wymieszaj z octem, a gdy zgęstnieje - rozsmaruj na serniku. Wstaw do lodówki na 3 godziny. 
Przed podaniem posyp odrobiną herbaty.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz