Żeby Wam w tym pomóc mam dziś dla Was przepis na ragu z soczewicą i grzybami.
To wegańskie ragu to danie bardzo głębokie w smaku i pełne umami. Na bazie soczewicy, warzyw i pęczaku z dodatkiem grzybów, sosu sojowego, pomidorów i pasty miso. W smaku nie ustępuje swojemu mięsnemu pierwowzorowi. Można zjeść samodzielne albo jako dodatek do makaronu czy ryżu. Pełne aromatu, rozgrzewające, zimowe danie. Na pewno nie zabraknie Wam w nim mięsa.
Wegetariańskie ragu z soczewicą i grzybami
Czas wykonania:1 godzina 40 minut.
150 g zielonej soczewicy
100 g pęczaku
ok 7 sztuk suszonych prawdziwków (można pominąć)
2 cebule
2 marchewki
2 łyżki oleju
300 g grzybów (mogą być leśne albo pieczarki)
3 ząbki czosnku
50 ml sosu sojowego
2 łyżeczki pasty miso
2 łyżki octu z czerwonego wina
1 łyżka mielonego kuminu
2 łyżki harissy
500 ml passaty pomidorowej
1/2 łyżeczki pieprzu
sól do smaku
Zagotować wodę w czajniku.
W misce umieścić soczewicę i pęczak - zalać wodą żeby wystawał kilka cm ponad
Do małej miseczki przełożyć suszone grzyby, zalać 1/2 szklanki gorącej wody.
Cebulę posiekać, marchew pokroić na drobną kostkę.
Na dużej patelni ( z przykrywką) rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać marchewkę.
Smażyć mieszając ok 10 minut.
W tym czasie pokroić grzyby w plasterki i posiekać czosnek. Dodać na patelnię.
Suszone grzyby odsączyć z wody (wodę zachować) i posiekać na drobne kawałeczki i dodać na patelnię. Całość smażyć 15 minut.
Pęczak i soczewicę odsączyć.
Na patelnię dodać pęczak i soczewicę, sos sojowy, pastę miso, kumin, harissę, ocet winny, wodę z grzybów, i dodatkowo 2 szklanki wody wymieszać. Dusić pod przykryciem 30 minut.
Dodać passatę pomidorową, pół szklanki wody i doprawić pieprzem i solą. Przełożyć do formy do zapiekania.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec kolejne 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz