Filety śledziowe w panierce

Takie filety śledziowe można po usmażeniu zalać zalewą octową,ja w sumie tak zrobiłam ale zapomniałam o zdjęciu.Mąż zajadał się od razu smażonymi filetami,ale w zalewie tak samo były pyszne.Podam także przepis na zalewę, mimo to, że u mnie brak zdjęcia filetów w zalewie.
  • 5-6 filetów śledziowych solonych
  • 1 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 500 ml maślanki
  • olej do smażenia
Filety śledziowe opłukać,osuszyć i włożyć do pojemnika.Zalać maślanką, pojemnik zamknąć lub nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia śledzie wyciągnąć z maślanki.Osuszyć i obtaczać najpierw w mące, następnie w rozbełtanych jajkach i ponownie w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na złocisty kolor. 
Zalewa
  • 2 cebule
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szkl. octu
  • 2 szkl. wody
  • 1 łyżeczka cukru [dałam ciut więcej]
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Wrzucić na rozgrzany olej pozostały po smażeniu śledzi. Smażyć do zeszklenia,a następnie dodać przecier pomidorowy, liścia laurowego i kilka ziaren ziela angielskiego. Chwilkę podsmażyć, cały czas mieszając. Wodę wymieszać z octem i wlać na patelnię. Dodać cukier, pieprz i wymieszać. Zawartość patelni zagotować. Do dużego słoika wkładać pionowo śledzie i zalać gorącą zalewą. Słoik zamknąć i wystudzić.Wstawić do lodówki na minimum 3 dni
Źródło-klik


Komentarze