Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki to doskonała przekąska, która najlepiej smakuje podana z filiżanką czerwonego barszczu do picia. Delikatne drożdżowe ciasto z aromatycznym farszem powoduje, że każdy chętnie po nie sięga. Przepis wystarczy na 48 sztuk


Co potrzeba na ciasto:
  • 500 g maki tortowej typ 450,
  • 20 g drożdży świeżych,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 100 g masła,

Co potrzeba na farsz:
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 średnia cebula,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • Sól,
  • Pieprz

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto na paszteciki:
Masło rozpuszczamy, zostawiamy do wystudzenia. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Do dużej miski dajemy 2 łyżki mąki, cukier, pokruszone drożdże i ciepłe mleko. Mieszamy do połączenia się składników, przykrywamy miskę ściereczką. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie z roztrzepanych  jajek odkładamy 2 łyżeczki do posmarowania pasztecików, a resztę dajemy do miski z rozczynem, dodajemy letnie masło, sól, mąkę, wyrabiamy ciasto ok. 5 minut. Powinno być delikatne i nie powinno lepić się do rąk. Miskę z ciastem przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia  na 1 godzinę.
W tym czasie robimy farsz:
Kapustę odciskamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy, odcedzamy, zostawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy drobno, smażymy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone drobno pieczarki. Podsmażamy, dodajemy wystudzoną kapustę pokrojoną drobno, smażymy, aż kapusta będzie miękka, w razie konieczności podlewamy nieco wody. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do wystudzenia.
Gotowe ciasto dzielimy na 4 części, z każdej robimy wałek, który rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Na środek wzdłuż prostokąta dajemy farsz z kapusty, przykrywamy jednym długim bokiem ciasta, na niego nakładamy drugi bok, lekko dociskamy. Za pomocą ostrego noża kroimy na 12 kawałków. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Paszteciki układamy łączeniem do spodu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Górę smarujemy jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190°C, pieczemy 20 minut na funkcji góra-dół do złotego koloru. Upieczone wyjmujemy z piekarnika.

Smacznego :))

drożdże, kapusta kiszona, pieczarki, cebula

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1