niedziela, 29 grudnia 2019

cudowny dżem z granatu,pomarańczy i mandarynek







Składniki
  • 1 kg pomarańczy
  • 0,5 kg mandarynek
  • 2 granaty -owoc
  • 800g cukier żelujący
  • z 2 mandarynek skórka pocieta w paseczki
  • z 2 pomaranczy skórka pocieta w paseczki
  • plaska łyżeczka mielone goździki

ps. ja dałam  1 szklankę cukru i 500g cukru zelującego część skórki pociełam ,reszte starłam na tarce jarzynowej.
 .przepis dostałam od znajomej z Niemiec Oli
.tak mnie zaciekawił ,że zaraz po świętach zrobiłam i nie żałuje ,bo jest pyszny

Wykonanie
wszystkie owoce wymyć,osuszyć, obrać .Pokroić na małe kawałki.
Gotowe kawałki i sok przełożyć do rondla i gotować 10-15 minut ,od zagotowania na mniejszym płomieniu.
Skórkę z dwóch pomarańczy i dwóch mandarynek pociętych na cieniutkie paseczki ,lub startych na tarce dodać do owoców z sokiem.
Dodać cukier żelujący i gotować około 5-6 minut do rozpuszczenia cukru.
Teraz gotowy ,gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków.
Smacznego...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com