Pulpety w delikatnym sosie pomidorowym

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Propozycja na obiad.
W moim domu pulpety goszczą na stole dość często.

Tym razem zrobiłam właśnie takie:

Składniki:

* 50 dkg mięsa mielonego np. wołowo – wieprzowego
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 jajko
* 3 łyżki masła do smażenia pulpetów i cebulki
* mąka do obtoczenia pulpetów
* 700 ml passaty pomidorowej
* 150 ml śmietanki 30%
* ok. 2 łyżek bułki tartej
* 1 łyżka masła
* przyprawy:
sól smakowa włoska, pomidory z bazylią i czosnkiem, pieprz, sól


Zrobiłam pulpety.
Do mielonego mięsa wbiłam jajko, dodałam bułkę tartą, podsmażoną na maśle cebulkę ( wcześniej pokroiłam ją w kostkę) i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiłam do smaku solą włoską i pieprzem.
Zrobiłam kulki większe niż orzech włoski i obtoczyłam w mące. 
Smażyłam na maśle do zarumienienia mięsa.
Pulpety podlałam passatą pomidorową.
Gotowałam jeszcze ok 10-15 minut. Dolałam 1/2 szklanki wody. Przyprawiłam do smaku solą i przyprawą pomidory z czosnkiem i bazylią. Na sam koniec wlałam śmietankę. Wymieszałam delikatnie. 
Podawałam z ziemniakami a dla mojej latorośli z kaszą jęczmienną. Dodatkiem była mizeria 🙂
Notatki:
* można użyć ulubionego mięsa mielonego
* jeśli nie macie na stanie takich przypraw jak w przepisie, proponuję użyć zwykłej soli i pieprzu
* do przyprawienia dania użyłam przypraw firmy Tensmak
Smacznego!
Lidka
0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje
4 lat temu

Pyszny obiadek.

Cynamonowe szczęście

uwielbiam w każdej wersji w zasadzie 🙂

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x