sobota, 21 grudnia 2019

SZYBKI MAKOWIEC JADĄ GOŚCIE

Ciasto JADĄ GOŚCIE to najbardziej popularne ciasto na blogu. Kiedyś wpadłam na pomysł żeby upiec je z makiem :) Wyszło pysznie a co najważniejsze jest proste i szybkie. Polecam :)




SKŁADNIKI NA CIASTO:
Odmierzamy szklanką o pojemności 200 ml

SUCHE:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy lub dowolny aromat

MOKRE:
3 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru
0,5 szklanki oleju

MAK:
1 jajko
2-3 łyżki cukru
0,5 masy makowej z puszki (waga całej puszki 850 g)
opcjonalnie ulubione bakalie
łyżka kaszy manny



WYKONANIE:
MAK:
Jajko ubijamy z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy kaszkę mannę, mak i bakalie. Mieszamy i odstawiamy na bok.

CIASTO:
W jednej misce przesiewamy mąki, proszek, dodajemy cukry i mieszamy.
Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy kefir i olej. Dobrze mieszamy. Łączymy składniki mokre z suchymi i mieszamy, tylko do połączenia składników. Nie za długo, mogą zostać grudki.

Blachę 20/22 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na wierzch łyżką wykładamy mak. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 190 st. C góra dół ok. 40 -50 minut, trzeba sprawdzić patyczkiem.
Ciasto najlepsze jest zaraz po upieczeniu i następnego dnia, nie nadaje się do długiego przechowywania. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz