Świąteczna sałatka z pieczywem gryczanym | Mienta blog
Sałatki i surówki, Świąteczne

Świąteczna sałatka z pieczywem gryczanym

Sałatka  świąteczna nie musi oznaczać jarzynowej z majonezem :) Ja proponuję przygotować pełną różnorodnych smaków sałatkę z pieczonymi, z pieprzem i rozmarynem, burakami, soczystymi pomarańczami, granatem, chrupiącymi orzechami i aromatycznym serem. Podałam ją z lekkim pieczywem gryczanym Sonko. Sałatka była tak pyszna, że jestem pewna, że będzie u nas gościć nie tylko od święta.

swiateczna salatka z pieczywem gryczanym sonko fotografia kulinarna podkarpacie 1 - Świąteczna sałatka z pieczywem gryczanymswiateczna salatka z pieczywem gryczanym sonko fotografia kulinarna podkarpacie 7 - Świąteczna sałatka z pieczywem gryczanym

pieczone buraki:

  • 3 średnie buraki
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach
  • 3-4 gałązki rozmarynu
  • łyżeczka miodu
  • szczypta soli

sałatka:

  • ok. 120 g roszponki
  • 2 pomarańcze
  • pół ziaren granatu
  • garść orzechów włoskich
  • 100 g sera Tete de Moine (lub innego o wyrazistym smaku, który lubicie)

dressing miodowy:

  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 4 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • spora szczypta pieprzu

dodatkowo:

swiateczna salatka z pieczywem gryczanym sonko fotografia kulinarna podkarpacie 8 - Świąteczna sałatka z pieczywem gryczanymswiateczna salatka z pieczywem gryczanym sonko fotografia kulinarna podkarpacie 10 - Świąteczna sałatka z pieczywem gryczanym

Obrane i umyte buraki kroimy w niewielkie kawałki.

Przekładamy je do naczynia żaroodpornego wraz z obranymi i przekrojonymi na pół ząbkami czosnku.

Nacieramy oliwą i resztą dodatków.

Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 200 stopniach przez pół godziny.

Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 180, zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Składniki na dressing przelewamy do szczelnego słoiczka, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Na umytej roszponce układamy plasterki wyfiletowanej pomarańczy, upieczone buraki wraz z czosnkiem i rozmarynem, orzechy i ser.

Całość posypujemy granatem i przed podaniem polewamy dressingiem.

Podajemy z pieczywem gryczanym.

Smacznego :)

swiateczna salatka z pieczywem gryczanym sonko fotografia kulinarna podkarpacie 9 - Świąteczna sałatka z pieczywem gryczanymswiateczna salatka z pieczywem gryczanym sonko fotografia kulinarna podkarpacie 11 - Świąteczna sałatka z pieczywem gryczanymswiateczna salatka z pieczywem gryczanym sonko fotografia kulinarna podkarpacie 12 - Świąteczna sałatka z pieczywem gryczanym

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj