PIERNIK Z KONFITURĄ ŻURAWINOWĄ

Święta już za rogiem!

Powiem Wam, że ten rok zleciał mi niesamowicie szybko!

Zdecydowanie za szybko!

Dopiero było lato i biegałam po plaży, a dziś już choinka stoi ubrana.

Może bardziej odczuwałoby się to świąteczną atmosferę, gdyby śnieg za oknem poprószył – a tam widać wiosnę ( na co ja wcale nie narzekam, bo jak wiecie nie znoszę zimy! ).

Dziś przychodzę do Was z przepisem na szybki, świąteczny piernik.

Piernik, który zrobimy błyskawicznie!

Delikatny, pachnący korzennymi przyprawami, z kwaskowatą nutką konfitury żurawinowej i czekoladą.

Piernik podobny do tego, który robiłam 7 grudnia w Dzień Dobry TVN.

Gorąco polecam!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 450 g

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* kakao – 2 łyżki

* cukier – 5-6 łyżek

* soda oczyszczona – 1 łyżeczka

* mleko – 250 ml

* masło – 250 g

* miód – 150 g

* przyprawa do pierników – 1 opakowanie

* jajka – 3 szt.

* konfitura żurawinowa – 1 opakowanie

* żurawina suszona – 100 g

POLEWA:

* gorzka czekolada – 200 g

* śmietanka 30% – 150 ml

* masło – 50 g

dodatkowo

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy.

Roztapiamy masło z cukrem i miodem, dodajemy przyprawę do piernika.

Zdejmujemy z ognia i mieszamy z mlekiem i sodą.

Do suchych składników wlewamy mokre, dodajemy jajka i konfiturę, mieszamy.

Wsypujemy żurawinę.

Wylewamy na tortownicę oprószoną bułką tartą i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy..

POLEWA:

W rondelku podgrzewamy śmietankę z masłem, dodajemy połamaną czekoladę. Polewamy.

Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową, dekorujemy.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress