Szukaj przepisów:

Masło Orzechowe

Masło Orzechowe - Przepis - Jak zrobić - Słodka Strona

Masło orzechowe mogłabym jeść, jeść i jeść.... póki nie zobaczę dna słoiczka. Mimo, że jest to bardzo kaloryczny "wynalazek" kuchni amerykańskiej zawsze ciężko jest mi się od niego oderwać. 
Domowe Masło Orzechowe jest bardzo proste w przygotowaniu, a poza tym to zrobione samodzielnie w domu jest po prostu NAJLEPSZE.

Masło Orzechowe - Składniki:

               400 g orzeszków ziemnych
               2 łyżki cukru pudru
               1-2 łyżki miodu
               

Masło Orzechowe - Sposób przygotowania:


Masło Orzechowe - Przepis - Jak zrobić - Słodka StronaJeżeli używamy solonych orzeszków warto je przepłukać w zimnej wodzie, a następnie dokładnie wysuszyć za pomocą ręczników papierowych (niektóre fistaszki kupowane w sklepach są zbyt bardzo posolone i lepiej później ewentualnie dosolić gotowe masło, niż żeby wyszło nam za słone).
Jeżeli natomiast używamy orzechów niesolonych, do całości należy dodać szczyptę soli.
Masło Orzechowe - Przepis - Jak zrobić - Słodka StronaOrzeszki podpiekamy na suchej patelni. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w malakserze (food-procesor) i siekamy do momentu powstania gładkiej masy. Trwa to zwykle ok. 15-20 minut.
Gotowe masło przelewamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce do miesiąca.


Masło Orzechowe - Przepis - Jak zrobić - Słodka Strona

Masło Orzechowe - Przepis - Jak zrobić - Słodka Strona

Masło Orzechowe - Przepis - Jak zrobić - Słodka Strona