Krokiety orzechowe

Krokiety orzechowe


Uwielbiam krokiety orzechowe za ich intensywny, gorzkawy smak i aromat pietruszki. Są przepyszne z kapustą z grzybami i jako dodatek do ryby - smażonego karpia, zapiekanego szczupaka lub lina w śmietanie. Czasami podaję je do czystej zupy grzybowej albo rybnej. Prawie zawsze pojawiają się na naszym stole w czasie kolacji wigilijnej. Ale krokieciki orzechowo-ziemniaczane warto przygotować nie tylko w Wigilię.

Składniki na krokiety orzechowe

  • 30 dag ziemniaków
  • 15 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Gdy są jeszcze ciepłe obieramy je ze skórki i ubijamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy zmielone orzechy, 2 jajka i wszystko dokładnie wyrabiamy. Na koniec dosypujemy natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Gdyby masa na krokiety była zbyt rzadka można dodać trochę bułki tartej.

Teraz łyżką nabieramy porcje masy i formujemy z niej podłużne paluszki. Można też robić okrągłe kotleciki. Krokiety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni. Do smażenie można dodać trochę masła, które sprawi, że orzechowe krokiety będą jeszcze lepsze.
Polecam przepisy na: Kotleciki z suszonych grzybów, Śledzie w oliwie i cytrynie, Pieczone udka kaczki z żurawiną i rozmarynem
Krokieciki orzechowo-ziemniaczane można przygotować także z resztek ziemniaków, które pozostały na przykład z obiadu, jednak smak będzie trochę inny. Orzechy można także zastąpić warzywami, na przykład marchewką i pietruszką z rosołu i zrobić pyszne kotleciki warzywne.

Komentarze